Bankacılık sektöründe performans değerlendirme ve bir uygulama - Savuran, Hasan Volkan (My University, 2013)
Günümüzde şirketlerin karlarını artırmak ve büyümelerini sürdürülebilir kılmak için yaptıkların planlarda ilk sırayı kurumsallaşma ve insan kaynağına yapılan yatırım almaktadır. İşletmeler en önemli rekabet gücü olan insan kaynağını yönetmek, çalışanlarının isteklerini ve beklentilerini doğru algılayabilmek için daha etkin politikalar geliştirme yönünde çalışmaktadır. Bankacılık sektörü gibi yurt içinde ve yurt dışında geniş bir alana yayılmış organizasyonların ise, çağın gerisinde kalmış, bilimsel ve teknolojik olarak desteklenmeyen yöntemler ile insan kaynağını yönetmesi olanaksızdır. Bu durumda kurum kültürüne ve çağın gerektirdiği metotlara uygun performans değerlendirme yöntemlerinin insan kaynakları yönetiminde uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Yapılan değerlendirmeler neticesinde bu çalışmada, Türkiye?nin önde gelen bankalarından bir tanesinde etkin bir kariyer yönetimi gerçekleştirmek adına bankanın mevcut performans değerlendirme süreci gözden geçirilmiştir. Çalışanların beklentilerine cevap vermesi ve kurum kültürüne uygun olması sebebiyle 360 derece performans değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Performans değerlendirme formları ise, alanında uzman kişilerin görüşleri dikkate alınarak bankacılık sektöründe çalışanlarda bulunması gereken yetkinlikler temel alınarak oluşturulmuştur. Çalışanların bireysel performans değerlendirmelerinin yanı sıra bankacılık uygulamalarına ilişkin gerçekleştirdikleri faaliyetlerde göz önünde tutularak performans değerlendirme süreci zenginleştirilmiştir. Bankanın iki farklı şubesinde çalışanlar için performans değerlendirmesi yapılmış ve mevcut sistem ile önerilen model karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda yeni performans değerlendirme modelin uygulanmasının bankanın kariyer yönetimini daha da etkinleştireceği sonucuna ulaşılmış olup banka genelinde uygulanabilmesi için öneri ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Kariyer yönetimi; Performans değerlendirme; 360 derece performans değerlendirme yöntemi; Yetkinlikler