Bir alanın jeofizik etüdü ile zemin etüdünün karşılaştırılması - Şen, Ümit (My University, 1993)
Zeminlerin mühendislik özelliklerinin araştırılması, zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinden yararlanılarak yapılmaktadır. Yer altı araştırmalarında kullanılan jeofizik yöntemler, fiziksel ve mekanik özelliklerden yararlanarak bunların yeraltında değişime uğramasıyla tabakalanma, süreksizlik, yer altı suyu v.b. gibi yer altı yapılarını ortaya çıkartır. Zemin etüdü özellikle inşaat mühendisliğinde karşılaşılan problemlerin giderilmesinde yararlıdır. Karşılaşılan temel inşaatı problemlerine ek olarak Türkiye'nin deprem kuşağında olduğu da dikkate alınırsa bu konunun çok hassas olduğu ortaya çıkar. Bundan dolayı etütlerde olabildiğince fazla bilgi elde etmeye çalışılmaktadır. Bunun içinde yer altı araştırmalarında kullanılan yöntemlerden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada zemin etüdü ile belirlenmeye çalışılan zeminlerin mühendislik özelliklerinden ve bunların araştırılmasında kullanılan laboratuvar ve arazi deney yöntemlerinden bahsedilmiştir. Bu yöntemleri destekleyici yönde yapılan jeofizik yöntemlerden rezistivite incelenmiştir. Bunların korelasyonu arazi uygulaması ile sağlanmıştır. Arazi uygulaması 200 konutun yerleşim alanı olarak düşünülen İstanbul ili, Bakırköy ilçesi, Sefaköy semtinde yapılmıştır. Bu uygulamada jeoloji, jeoteknik, jeomekanik ve jeofizik yöntemler kullanılmıştır. Kullanılan yöntemler ve elde edilen sonuçlar açıklanmış ve yöntemlere ilişkin sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Zemin oluşması; Zeminin danelerinin biçimi; Kayaçların mühendislik özellikleri; Zeminlerin sınıflandırılması; Zemin suyu zeminlerin kompaksiyonu ve ölçülmesi