Binalarda Yönlere Göre Yalıtım Kalınlığının Ekonomikliğinin Araştırılması - Baykal, Cem (My University, 2014)
Günümüzde enerji ihtiyacı ve enerji kaynaklarına ulaşım konusu dünyada politik ve ekonomik anlamda önemli bir rol oynamaktadır. Enerji talep ve tüketiminin hızla artması, ülkemizin enerji konusunda yüksek oranda dışa bağımlılığı ve enerji tüketimi sonucu ortaya çıkan çevresel faktörler sebebiyle, ülkemizde enerjinin kullanılması konusunda çeşitli düzenlemelerin yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ülkemizde kış şartları göz önüne alındığında binalarda tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Binalarda enerji tüketimi, yapı elemanlarının optimum kalınlıkta ve uygun yalıtım malzemesi ile yalıtımı, cam ve doğramaların iyileştirilmesi, ve verimli ısıtma sistemleri kullanılmasıyla önemli ölçüde azaltılabilir. Ülkemizde enerji tüketimini minimize eden doğrultuda çözümler sunmak amacıyla 2000 yılında "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları" yürürlüğe konulmuştur. Isı yalıtımı, binalarda ilk yatırım giderlerini arttıran bir etken olmasına rağmen, enerji tüketiminde ve işletme maliyetlerinde sağlanan tasarruf ile kısa sürede geri dönüşümü sağlamaktadır. Bunun için ısı yalıtımında doğru malzeme seçimi ve optimum yalıtım kalınlığının belirlenmesi önemli bir konudur. Bu tez kapsamında İstanbul Beykoz'da bulunan bir binada P1-P2 ekonomik analiz yöntemi esas alınarak yönlere göre optimum yalıtım kalınlıkları belirlenmiştir. Binanın dört yönünde dış duvarın iç ve dış yüzey sıcaklıkları, dış ortam ve iç ortam sıcaklığı yıl boyunca veri kaydedici aracılığıyla ölçülerek kaydedilmiştir. Yıllık dış duvar iç yüzey, dış duvar dış yüzey, dış ortam sıcaklıkları ölçüm değerleri grafik olarak verilmiştir. Bir sene boyunca binanın tüm cepheler için ölçülen iç yüzey ve dış yüzey sıcaklıkları kullanılarak TS 825 standardına uygun bir model geliştirilmiş ve yönlere göre optimum yalıtım kalınlıklarının belirlenmesi ile beraber enerji tasarrufu ve geri ödeme süreleri hesaplanmıştır. Hesap sonuçlarına göre optimum yalıtım kalınlıkları kuzey, güney, batı doğu ve yönden bağımsız durum için sırasıyla, 6,47 cm, 3 cm, 6,92 cm, 7 cm, 5,25 cm olarak belirlenmiştir. Enerji tasarrufu ve geri ödeme süreleri ise kuzey, batı, doğu ve yönden bağımsız durum için sırasıyla, 89,38 TL/m² ve 1,64 yıl, 74,05 TL/m² ve 2,02 yıl, 73,91 TL/m² ve 2,04 yıl, 68,32 TL/m² ve 2,14 yıl olarak hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Keywords: Bina dış duvar optimum yalıtım kalınlığı; Enerji tasarrufu; Geri ödeme süresi