Mimaride kinetizm - Gönenç, Konur (My University, 2004)
İnsanoğlunun evrim süreci içerisinde mekan kavramı da zamanla gelişmiştir. Mağaralar ile başlayan kapalı mekan kavramı daha sonra gelişerek çadır, kulübe ve bina gibi mevcut çevre de yeteneklerini geliştirmesi sonucu yarattığı kapalı mekanlar olarak form değiştirmiştir. Yaşamak için gerekli doğal kaynakların farklı yerlerde bulunması ya da tükenmesi yüzünden yaşam alanlarımı/ı taşıma ihtiyacı doğmuştur. Bu yüzden yerleşik hayata geçmeden önceki topluluklar tüm yapılarım yanlarında taşıdıkları, söküp tekrar kurdukları için portatif hafif ve kolayca taşınabilecek ebatlarda yapı ve bileşenlerine ihtiyaç duydular. Yerleşik hayata geçtikten sonra çağlar boyu kültürel ve sosyal olarak gelişen toplumlar bu sefer de modern hayatın getirdiği hızlı değişimlere ayak uydurmak ve artan nüfus ile tükenmeye yüz tutan doğal kaynaklarım daha verimli kullanarak esnek ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak için kinetik, esnek, ve portatif yapılara eskisinden daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışmada, Kinetik Mimarinin tarih süreci içinde kültürel, fiziksel, endüstriyel ve teknolojik olarak nasıl geliştiği, inşaat endüstrisinin ulaştığı nokta ile yapı sistemlerinde ve malzeme teknolojisindeki gelişmelerden ve bunun mimari formları nasıl etkilediğini doğadan başlayarak, kinetik mimarlık anlayışı, portatif strüktürler, mimari dışı disiplinler, endüstriyel ve teknolojik gelişmeler, makine endüstrisi, yenilikçiler, çağdaş tasarım anlayışı ve kinetik mimarinin imajı incelenerek açıklanmaktadır. Bu gelişmeler sonucunda çağdaş mimari formların nasıl ortaya çıktığı ve yem strüktürel sistemlerin örnekleri yer almaktadır. Bilgisayarlar ve elektronik sistemler tarafından kontrol edilen mekanik sistemlerin kinetik yapılan nasıl hareket ettirdiği günümüzde yapılan modern çalışmalar incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Artık insan tarafından söküp takılan sistemler yerine tamamen elektronik beyinler tarafından yönetilen akıllı kinetik sistemlerin önemini, dünyadaki örnekleri ve üniversitelerin yaptığı araştırmaları inceleyerek vurgulamak amaçlanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Kinetik mimarlık; Portatif yapılar; Sökülebilir, takılabilir, kendi kendine yerleşen yapılar; Esnek, prefabrike, katlanan strüktürler