Tanzimat sonrası Osmanlı Dönemi Rodos kent yerleşiminde evlerin cephe biçimlenişi - Ünlüsoy, Fazıl (My University, 2007)
Rodos Helenistik Dönem'in en zengin krallıklarından biridir. Akdeniz ticaretinin kilit noktasında Ege Denizinin stratejik noktasında yer almaktadır. Çalısma kapsamında Rodos'un Tanzimat Sonrası Osmanlı Dönemi Evleri ele alınmıs ve özgün ev tiplerinin belirlenmeye çalısılmıstır. I.Bölümde, ilk olarak Rodos Adasının fiziksel özellikleri, tarihçesi incelenerek Adada bulunan Rodos Kentinin tarihsel gelisimi de ele alınmıstır. Rodos kenti konut yapısında bu faktörlerin etkisi tespit edilmistir.II. Bölümde, çalısmanın devamında arazi çalısmalarına geçilerek saha çalısmaları yapılmıstır. Arastırma konusu evlerde ölçümlere gidilmis, fotoğraflar çekilmistir. Bunlar ısığında röleveler ve yapı katalogları hazırlanarak cephelere ait veriler toplanmıstır. III. Bölümde, çalısmanın değerlendirme kısmında kataloglardaki örnekler ısığında Rodos Evlerine ait cephe özellikleri tablolar ve fotoğraflar yardımıyla açıklanarak benzer ve farklı özellikler sıralanmaya çalısılmıstır. IV. Bölümde, Rodos Evlerinin Ege-Batı Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesindeki örneklerle karsılastırılması yapılmıstır. Yapılan bu incelemeler ve karsılastırmalar neticesinde Rodos'ta Osmanlı yönetimi süresince yapılan evlerde cephelerdeki biçimlenisinin Anadolu'daki örneklerden farklılıkları ve benzerlikleri ortaya konulmustur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Ev; Adalar; Rodos