Problem çözme öz yeterliğinin sosyal sorun çözme ile ilişkisi - Demir, Mine (My University, 2021)
Teknolojik bilgi çağı, insanoğlunu bilinmeyen yeni problemlerle karşı karşıya getirmiştir. Bu yeni problemler ile baş edebilmek için, problem çözme becerisine sahip olmak gerekmektedir. Bu çalışmada problem çözme basamaklarını kullanma öz yeterliği ile sosyal sorun çözme becerisi arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada araştırma modellerinden tarama modelinin ilişkisel tarama yöntemi tercih edilmiştir. Bu çalışmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Türkiye genelinde çalışmakta olan Sınıf, Matematik, Fen Bilimleri, Türkçe ve İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem ise, bu evren içerisinden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 100 bayan ve 100 erkek öğretmeden oluşturmaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen Problem Çözme Basamakları Öz Yeterliği Envanteri ile Sosyal Sorun Çözme Envanteri (Kısaltılmış Formu) kullanılmıştır. Problem Çözme Basamakları Öz Yeterlik Envanteri 20 maddeden oluşmakta olup, Cronbach’s Alfa değeri 0,866 olarak tespit edilmiştir. Sosyal Sorun Çözme Envanteri (Kısaltılmış Formu) 20 madde olup, Cronbach’s Alfa değeri 0,843 bulunmuştur. Araştırma sürecinde korelasyon analizi, ANOVA, t testi ile Kruskal-Walls ve Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda problem çözme basamaklarını kullanma öz yeterliği ile sosyal sorun çözme becerisi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, matematiğin ve matematikteki problem çözme basamaklarını içselleştirerek kullanıp günlük hayata aktarmanın, sosyal sorun çözme becerisi üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Problem çözme becerisi; Problem çözme basamakları; Sosyal sorun çözme; Matematik öğretiminde problem çözme; Poyla’nın problem çözme yöntemi