Çift etkili LiBr-H2O akışkanlı absorpsiyonlu soğutma sisteminde termodinamiksel büyüklüklerin sistem performansına etkileri - Solum, Cafer (My University, 2005)
Son yıllarda yaşanan enerji darboğazı nedeniyle absorpsiyonlu soğutma sistemleri yeniden önem kazanmış ve birçok klima uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır. Ucuz bir enerji kaynağı bulunduğunda bu sistemlerin işletmeleri düşük maliyetlerde kalmaktadır. Bu çalışmada LiBr-su akışkan çiftiyle çalışan bir çift etkili absorpsiyon soğutma sisteminin termodinamiksel büyüklüklerinin sistem performansına etkileri incelenmiştir. Sistem elemanlarının sıcaklık ve basınçları değiştirilerek, sistemin COP'si ölçülmüştür. Bu çalışmada, bir mühendislik programı kullanılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki çift etkili böyle bir absorpsiyon soğutma sisteminde basınç ve sıcaklıklar son derece hassas düzenlemeler gerektirmektedir. Bu nedenle fazla bir çalışma aralığı bulunmamaktadır. Elde edilen sonuçlar grafiklerle detaylı olarak açıklanmıştır. Genelde tek etkili absorpsiyon soğutma sistemlerinde, sistem performansı Fin üzerine çıkamaz. Bu sistemde ise, COP'nin 1 'in üzerine çıktığı görülmüştür. Anahtar kelimeler: Absorpsiyon soğutma sistemi, LiBr-su akışkanlı çift etkili absorpsiyon soğutma sistemi, absorpsiyon soğutma sisteminin performansı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Absorpsiyonlu soğutma çevrimleri; Literatür araştırmaları; Absorpsiyon soğutma sistemi; LiBr-su akışkanlı çift etkili absorpsiyon soğutma sistemi; Absorpsiyon soğutma sisteminin performansı