Radyasyona maruz bırakılan meme kanseri hastaların kan örneklerindeki sodyum/potasyum oranı ile elektron yoğunluğu arasında korelasyon - Toker, Ozan (My University, 2017)
Tez çalışması meme kanserinin erken tespiti konusunda yeni bir metot ve tanı şemasını kapsamaktadır. Bu çalışmada meme kanseri hastalarına ait kan örnekleri, alanında uzman hekimlerce hastalara meme kanseri teşhisi konulduktan sonra henüz tedavi süreci başlamadan önce alınmıştır. ICP-MS ve ICP-OES cihazları kullanılarak hasta ve sağlıklı grubun kan örneklerinde Al, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Se, Pb, Na, K, Ca, Mg elementlerinin konsantrasyonları tayin edilmiştir. Element konsantrasyonlarının değerleri kullanılarak, kan örneklerinin etkin elektron yoğunlukları hesaplanıp meme kanseri hastalığı ile korelasyon kurulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada etkin elektron yoğunluklarını hesaplayabilen Windows tabanlı ZXCOM programı kullanılmıştır. Bu tez çalışması, sadece basit bir kan tahlili ile ön tanı ve durum tespitinde bulunulmasına yardımcı olması amacıyla hazırlanmıştır. Bu yöntem sayesinde, meme kanserinin erken tespiti açısından hızlı ve güvenilir yeni bir metodun önünün açılmasında hekimlere yardımcı olması amaçlanmıştır. Geliştirilen bu metot ile meme kanseri tedavilerinde başarıyı etkileyen en etkin faktör olan "erken tanı" parametresine pozitif katkı sağlanması beklenmektedir. Sadece, hasta kan örneklerinin gösterdiği etkin elektron yoğunluğu ile ön tanı oluşturulabilmesi hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasının, başta meme kanseri ile ilgili olmak üzere diğer kanser türleri için de tanı kitleri ve erken tanı yöntemlerinin geliştirilmesine olumlu katkı sağlamasını beklemekteyiz.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017
Keywords: Erken tanı yöntemleri; Meme kanseri hastaları; Kanserin biyokimyası