Şile'de tarihsel araştırma ve çevre koruması - Teker, Tülay (My University, 1992)
Tezin giriş bölümünde konu olarak seçilen ŞİLE ilçesi tanıtılmıştır. İlçede, sivil mimarinin tarihi çok eskilere dayan maktadır. İlk çağlardan günümüze kadar, Şile birçok medeniyeti topraklarında ağırlamıştır. Her medeniyet Şile'ye ayrı bir güzellik ve olgunluk kazandırmıştır. Şile'deki sivil mimari bu medeniyetlerin etkisi altında oluşmuştur ve bu medeniyetin izlerini taşır. Çalışmanın devamında, bu eski dokunun tespiti ve yapılan incelemeler, rölöve ve yenileme projeleri açıklanmış, kullanılan malzeme ve teknoloji incelenmiştir. Birinci bölümde, Şilenin genel yapısı incelendi. Coğrafi, tarihsel özellikleri, sosyal, ekonomik ve kültürel yapıları araştırıldı. Burada amaç, tarihsel çevrenin oluşumuna etki eden faktörlerin belirtilmesidir. 2. bölümde eserlerin tespit ve analizleri ele alındı. Çalışma yapılırken yapı tek başına değil, çevresindeki yapılarla birlikte değerlendirildi. Yapları, cinsleri, işlevlerine, mekansal ve çevresel öğelere göre değerlendirildi. Korunması gerekli yapılar ile 2. derecede önemli yapıların plan tipleri (tipolojisi) ve cephe oluşumlarına gidildi. 3. ve 4. Bölümde, yapıların oluşumunu etkileyen topografya, yön manzara gibi faktörler araştırıldı. Yapı biçimlenişinin ana öğeleri olan kütle biçimlenişi, yüzey mimarisi ve yapı elemanları tek tek analiz edilerek detaylandırıldı ve tabloları oluşturuldu.5. Bölümde, yapılarda kullanılan malzeme ve yapım teknikleri araştırıldı. Ve bu çalışmaların ışığında, tarihsel çevreye ait restorasyon projelerine yer verildi. Bu proje çalışması küçük bir mahalle ölçeğinde ele alındı. Amaç, örnek proje ile tüm bölgede aynı ilkelerle hareket edilmesini sağlamaktır. Sonuç olarak, Şile'de yapılacak koruma amaçlı imar plan ları ve projelerinin uygulamaya konulması gerektiği ve bu uygulama esnasında kullanıcı ve mimarın birlikte hareketinin önemi vurgulandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Şile ilçesi genel durumu; Sivil mimari; Yapı konumlamasındaki etkenler; Yapı biçimlenişi; Yapı tekniği ve malzeme