Akışkanlarda kısa-erimli çözücü kuvvetlerin hesaplanması - Uyaver, Şahin (My University, 1996)
Bu çalışma nötral akışkanlarda kolloidal parçacıklar arasındaki çözücü kuvvetlerin hesaplanması amacı altındadır ve üç bölümdür. Birinci bölüm konunun fiziksel ve kimyasal içeriğini takdim etme şeklindedir. Bu bölüm içerisinde ikinci bölümde geliştirilen işlem yolunun fiziksel ve kimyasal olarak dayandırıldığı nitel kavramlar anlatıldı. Bu tarzda, önce konuya bir giriş yapıldı ve sonra konu içerisinde doğrudan veya dolaylı olarak geçen DLVO teorisi, Schulze- Hardy kuralı ve daha geniş olarak elektriksel çiftli tabaka teorisi anlatıldı. ikinci bölümde bir akışkan parçacıklar sisteminin termodinamik potansiyelini yerel parçacık sayı yoğunluğu ve bulk yapı faktörü cinsinden elde etmek için bir işlem yolu geliştirildi. Termodinamik potansiyelin minimizasyonu ile Percus'un elde ettiği ile özdeş olarak sayı yoğunluğuna dair integral denklem elde edildi. Bölümün sonunda, türetilen ifadeler lineer teoride yani bir dış potansiyelin olmaması halinde geliştirildi ve model sistemler için kullanılabilecek tarzda bırakıldı. Üçüncü bölümde integral denklem bizim bu tezde model olarak kullandığımız tek-boyutlu katı çubuklar akışkanı için nümerik olarak çözüldü ve tüm sonuçlar gösterildi. Son olarak yapılan çalışmadan çıkan sonuçlar değerlendirildi ve düşünebildiğimiz tarzda yapılabilecek çalışmalar söylendi. iv
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Akışkanlarda çözücü kuvvetler; Nötral akışkanlara yoğunluk yoğunluk fonksiyonel yaklaşım; Elektriksel çiftli tabaka