Islak siklonlar ( yıkayıcılar ) yöntemiyle baca gazı temizleme sisteminin araştırılması - Çakar, Haluk (My University, 1994)
Günümüzde çevre kirliliğinin artmasıyla hava kirliliği kontrol ekipmanlarının kullanılmasında gözle görülür bir artış olmuştur. Hava kirliliği kontrol ekipmanlarından biri olan ıslak yıkayıcılar hem partikül hem de gaz kirleticileri etkili bir şekilde ayırma kabiliyeti olduğundan dolayı kirlenmiş gaz akımlarını temizlemede kendisine çok geniş bir kullanılma sahası bulmuştur. Islak yıkayıcı ekipmanların çoğunda bir veya daha fazla toplama mekanizması kullanılmasına rağmen, cihaz için asıl ' gerekli olan bir damlacık vasıtasıyla par tik til tin tutulmasını veya çarpmasını başlatmaktır. Bu çalışmada esas konuya başlamadan önce kirlenme problemine giriş, kirlilik limitleri, kirleticilere ait standartlar ve hava kirlenmesinin kontrolü hakkında bilgiler verildi. Sonra ıslak yıkayıcılar araştırıldı. ilk olarak çeşitli endtistril erdeki uygulamaları anlatıldı <Çelik endüstrisindeki, döküm endüstrisindeki, kimya endüstrisindeki uygulamalar). İkinci olarak ıslak yıkamanın esasları araştırıldı. Burada ıslak yıkamada çeşitli toplama mekanizmaları anlatıldı ve gaz akımı ile partikül arasındaki hareket incelendi. Üçüncü olarak ıslak yıkayıcı tipleri ve ıslak yıkayıcılara ait hesaplamalar araştırıldı. Bu kısımda Kolon yıkayıcılar, Jet yıkayıcılar, Vorteks yıkayıcılar, Vent ur i yıkayıcılar ve yıkama maki nal arı hakkında bilgiler verilerek bunlara ait hesaplamalar incelendi. Özellikle basınç düşümü ve toplama verimi hakkında detaylı bilgiler verildi. Dördüncü olarak ıslak yıkayıcıların kurulması, işletilmesi ve bakımı anlatıldı. Sonunda da ıslak yıkayıcıların seçimi, avantajları, dezavantajları ve karşılaştırılması yapıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Hava kirlenmesinin kontrolü; Islak yıkayıcılar; Islak yıkayıcıların kurulması işletilmesi ve bakımı