Bankacılıkta performans değerlendirme: Ekonomik katma değer yaklaşımı - Arıcı, Barış (My University, 2004)
Bu çalışma ekonomik katma değer (EVA) konseptini özellikle performans ölçümü bakışı açısından açıklamaya çalışmaktadır. Çalışmanın amacını üç ayaklı olarak inceleyebiliriz. İlk olarak bu çalışma, performans ölçüm metodlarından bahsetmekte ve bankaların performansını geleneksel yöntemle analiz etmekte, ikinci olarak sermayeyi esas alarak yatırım kararlarından ve banka değerlemeden bahsetmekte ve son bölümde EVA, tüm yönleriyle, özellikle de yönetim aracı olarak incelenmektedir. EVA, şirket performansını ölçmede geleneksel yöntemlere göre daha üstündür. Diğer taraftan EVA, şirketin, çalışanların, müşterilerin ve hissedarların çıkarlarını bir arada koruyan yegane ölçüm sistemidir. Dolayısıyla, son yıllarda önemi gitgide artan "kurumsal yönetişim" sorununun çözümüne de hizmet etmektedir. Yüksek performans gösteren, dolayısıyla EVA'sı yüksek olan şirketlerin piyasa değeri yükselmekte, hissedarların serveti artmakta ve yöneticiler de yüksek prim elde etmektedirler. Anahtar Kelimeler: Ekonomik katma değer(EVA),performans ölçüm metotları, geleneksel yöntemler, kurumsal yönetişim.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Bankalarda performans değerlendirmesi; Sermaye ve yatırım kararları