Turizm bölgelerinde elektrik enerji tüketimi ve talep tarafı yönetiminin modellenmesi - Olgun, Burak (My University, 2009)
Bu tezin ana amacı olarak turizm sektöründe talep yönetimi ile ilgili çalışmalar yapılmış ve Muğla ili pilot bölge olarak seçilmiştir. Gerçek talep yönetimi çalışması yapabilmek için saatlik yüklerin bilinmesi zorunludur. Çalışmanın birinci bölümünde Muğla ili için saatlik elektrik yükleri belirlenmiş ve bir simülasyon yapılarak turizm sektörü için günlük, aylık ve yıllık ortalama saatlik yük dağılımları elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü tipik bir turizm işletmesindeki elektrik yükünü oluşturan ve elektrik tüketen cihazların tanımlanması ve sınıflandırılmasına ayrılmıştır. Bu cihazların doğru tanısı talep yönetimi senaryolarının oluşturulması için zorunludur. Elektrikli cihazlar tez çalışmasında iki ana grupta ele alınmıştır:1. DSEA, kullanımı, kullanım süresi doğrudan dış ortam sıcaklığının fonksiyonu olan cihazlar, iklimlendirme cihazı gibi,2. IAEA, kullanım nedeni ve süresi insan alışkanlıklarına bağlı olan cihazlar ki burada turistlerin alışkanlıklarından bahsedilmektedir.Çalışmanın bir sonraki adımını, belirlenen bu cihazların günümüzdeki enerji verimlilik düzeylerinin saptanmasına ve gelecek yirmi beş yıldaki olası verimlilik artışlarının belirlenmesine ayrılmıştır. Bu çalışma, yalnız Muğla için değil, tüm Türkiye'deki turizm sektörü için talep yönetimi politikalarının seçeneklerinin oluşturulmasını sağlanmaktadır.Tezin son aşamalarında ise gelecek yirmi yıl için çeşitli senaryolar oluşturulmuş ve geliştirilen bir simülasyon programıyla bu senaryoların saatlik yüke ve pik yüke etkileri incelenmiştir. Çalışmanın sonunda geçerlilik analizi yapılarak sonuçlar irdelenmiştir.Çalışma uygulandığı takdirde, geliştirilen talep yönetimi senaryolarının büyük bir bölümünün gerek saatlik yük, gerekse yıllık elektrik tüketiminde önemli düşüşler sağlatacağını göstermektedir. Uygulanabilirlik açısından önlemler öncelik sıralamasına konulmuştur. Teknik analiz sonuçlarına göre de sıcaklığın fonksiyonu olan elektrikli cihazların talep yönetimine en büyük katkıyı yapacağı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da talep yönetiminde önemli rol oynayacağı söylenebilir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Talep yöntemi; Elektrik enerjisi tüketimi; Turizm sektöründe elektrik tüketimi