Hidrolik güç ve kumanda sistemlerinin incelenmesi - Çelebi, Mert (My University, 2007)
Hidrolik sistemler, basınç, çalısma sıcaklığı, üretim zamanı, bakım zamanı, kolay yedek parça bulunabilirliği, ekonomik mühendislik maliyetleri ve bilgisayar destekli otomatik kontrol sistemleri ile çalısması gibi pek çok teknik beklentiye göre yüksek performansından dolayı tüm endüstriyel sektörlerde önem arz etmektedir. Bu çalısmada, ilk kısımlarda hidroliğin temel tanımları yapılmıştır, sonraki kısımlarda hidrolik boru delme makinası, özellikle otomatik kontrol sistemleri ve kontrol organı tipleri incelenmiştir. Yatay bir silindirde debi denklemleri çıkartılmış ve hidrolik silindir-valf matematik modeli oluşturulmuştur. Son kısımlarda, valf-silindir matematik modelininsonuçlarını içeren durum denklemleri, Runge Kutta 4 sayısal integral metodu kullanılarak Matlab Simülink yazılımıyla çözümlenmistir.Bu çalısma, hidrolik güç ünitesi, hidrolik silindir ve dört yollu üç konumlu yön kontrol valfi gibi hidrolik elemanları içeren bir hidrolik boru delme makinesinin, PD, PI ve PID deneysel hidrolik kontrollerinin bilgisayarda simülasyon etkileri ile ilgili sonuçlarını ortaya koymaktadır. İlk düsünce, dört yollu üç konumlu yön denetim valfi için PD, PI ve PID hidrolik otomatik kontrol metodları arasından en uygun olanı belirlemekti. PD otomatik kontrol metodu ile diyagramda bazı başarılı veriler analiz edilmis, özellikle PID ve PIotomatik kontrol metoduna göre P-t, x-t, Q-t diyagramlarının simülasyonu testte başarılı veriler çıkartmıştır. Bu çalışmada ortaya çıkan iki sonuç vardır. Birincisi, hidrolik valfin otomatik kontrol geribildirimleri karşılaştırılmıştır. İkinci olarak, otomatik kontrol simülasyon tekniğinin hızlı yanıt verme başarısı kanıtlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Hidrolik sistemler, otomatik kontrol, hidrolik sistemin matematiksel modeli, kontrol sistemi simülasyonu, hidrolik valf
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Hidroliğin uygulama alanları; Dişli pompalar; Vidalı dişli pompalar; Enerjinin korunumu yasası