Bir abkant preste değişken hızlı tahrik sistemi uygulaması : Enerji verimliliği ve ekonomik analizi - Çalışkan, Olgun (My University, 2018)
Yapılan bu çalışmada, hidrolik sistemlerde değişken hızlı pompa tahrik sistemleri (DHTS) ele alınmıştır. Klasik sabit deplasmanlı bir pompanın kullanıldığı bir hidrolik sistemde pompa hızını sistemin debi talebine göre kontrol ederek elde edilebilecek enerji tasarruf miktarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla, bir deney düzeneğinde, farklı yük ve debi koşullarında elektrik motorunun enerji sarfiyatını bulmak için bir dizi deneyler yapılmıştır. Sonuçlar örnek çalışma olarak bir abkant pres çalışma çevrimine uygulanmış ve değişken hızlı ile sabit hızlı tahrik konseptlerinin farklı çalışma şartları altında bir çevrim sonucunda elektrik tüketimleri belirlenmiştir. Ayrıca, sabit hız tahrikli (SHTS) bir abkant presin değişken hızlı sisteme dönüştürülmesi durumu için ekonomik analiz yapılmıştır. Ekonomik analizde, farklı çalışma koşullarını temsil eden 3 farklı senaryo oluşturulmuş ve analizler her senaryo için tekrar edilmiştir. Sonuçta, pres çevrimi için DHTS’nin %4 ila %19 enerji tasarrufu sağladığı bulunmuştur. DHTS’nin sağladığı enerji tasarrufunun en az olduğu senaryoda geri ödeme süresi 38 Ay, iç verimlilik oranı %45 ve net bugünkü değer 23.090 TL olarak bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Hidrolik sistem; Değişken hızlı tahrik; Abkant pres; Enerji verimliliği