Mikrodenetleyici sistem ile ağırlık ölçümü - Karabörek, Yunus (My University, 1997)
Günümüzde mikroişlemciler ve mikrodenetleyiciler endüstrinin her dalında kullanılarak teknolojide çok önemli bir noktaya ulaşılmıştır. Bu çalışmada, mikroişlemcilere oranla çok daha az çevre donanımına ihtiyaç duyan mikrodenetleyici tümdevresini kullanarak, günümüzde sanayinin her alanında, otomasyon sistemlerinde, ticari kuruluşlarda veya diğer alanlarda kullanılabilecek ağırlık ölçüm sistemi gerçeklenmiştir. Tasarlanan sistemde dönüştürücü algılayıcı olarak gerginlik- ölçer (strain- gage ) ailesinden Yük- Hücresi (Load -Cell) kullanılmıştır. Bu sistemde kullanılan dönüştürücü doğrusal değişim gösteren bir karakteristiğe sahiptir. Kalibrasyon sistemi ek yazılım kullanılarak tuş takımı ile gerçeklenmiştir. Bu nedenle tasarlanan bu sistem, sadece ağırlık ölçen bir sistem olarak değil, doğrusal bir değişime sahip bütün dönüştürücülerden gelen bilgiyi ölçebilecek kabiliyete sahiptir. Bu sistemde anolog sayısal dönüştürücü olarak en son ürünlerden biri olan 16-bit ADC tümdevresi kullanılmıştır. Bu dönüştürücünün en büyük özelliği, algılayıcılardan gelen işareti, her hangi bir çevre donanımına gereksinim duymadan direkt olarak kabul etmesidir. Böylece çevre elemanları asgari düzeye indirilmek suretiyle, gerek maliyetin düşmesi ve gerekse sistemin biraz daha donanım açısından küçülmesi ile, beraberinde birçok problemde ortadan kalkmış olacaktır. Bu sistemde kalibrasyon bilgisini saklamak amacıyla mikrodenetleyiciye bağlanan bir hafıza birimi olan EEPROM tümdevresi kullanılmiştır. Bu nedenle sistemde ayrıca seri haberleşmede gerçeklenmiştir. Gerçekleştirilen ağırlık ölçme sistemi, 5gr ile yük hücresinin özelliğine bağlı olarak 30kg ağırlığı 5gr duyarlılık ile ölçmeye programlanabilir ve sayısal LED gösterge üzerinde gösterebilir. Ayrıca kullanılan mikrodenetleyici temelli sayısal sistemin üstünlükleri nedeniyle, sistem endüstride ihtiyaç duyulan diğer ölçümlerde kullanılabilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Mikrodenetleyici sistem; ağırlık ölçümü; ağırlık ölçümü yazılımı