Katılarda raman piklerinin sıcaklığa bağlı olarak kayması ve genişlemesi modellerindeki farklılıkların incelenmesi - Güven, Haşim Zahid (My University, 2015)
Bu çalışmada kristallerde Raman piklerinin sıcaklığa bağlı olarak kayması ve genişlemesi modelleri ele alınmıştır. Bu modellerin kullanımı sonucunda literatürde farklı kullanım denklemleri olduğu görülmüştür. Bunun için genel olarak kristallerdeki titreşimler hem klasik hem de kuantum fiziksel olarak incelenmiş buradan da anharmoniklik konusu gözden geçirilmiştir. Anharmonik konusunda iki tane model söz konusudur: Bunlar Cowley modeli ve Klemens modelidir. Bu iki modele Balkanski’nin ve Menendez’in yaptığı modifikasyonlar anlatılmış ve piklerin sıcaklığa bağlığı yeniden ele alınmıştır. Bu çalışmada, teorik olarak Balkanski’nin türettiği denklem geçerliliğini korumakla beraber, bu denkleme bir sabit ekleme sureti ile yapılan ekin gereksiz olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: Raman frekans kayması; Raman çizgi genişlemesi; Klemens model; Cowley Model