Yıldız Sarayı, Yıldız Teknik Üniversitesi kampüsündeki binaların duvar ve tavan resimlerinin belgelenmesi ve resim-mekan ilişkisinin değerlendirilmesi - Çaldağ, Leyla (My University, 1996)
Bu çalışmada Yıldız Sarayı'na ait, Yıldız Teknik Üniversitesinin elinde bulunan yapıların içindeki duvar ve tavan resimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 1. Bölüm'de Yıldız Sarayı'nın tarihçesi tarihsel gelişme süreci, saray yapılarının genel mekansal düzeni ve Cumhuriyet sonrası aldığı fonksiyonlara değinilmiştir. 2. Bölüm'de Türk mimarisinde Lale Devri ve sonrası duvar resmi geleneği, Batılı unsurların Türk süsleme sanatına girişi, minyatürden Batılı anlamda resme geçiş süreci, 18 ve 19. yüzyılda duvar resmi anlatılmaya çalışılmıştır. 3. Bölüm'de ise duvar resimlerinin sınıflandırılması yapılıp, Şehzade Köşkleri denilen, 1, 2, 3, 4 nolu köşklerin, Pembe Köşkün, Sünnet Köşkü'nün, Çukur Saray'ın ve Rektörlük Binasının (Hünkar Dairesi) içinde bulunan duvar ve tavan resimleri belgelenip resim tekniği ve konusu açısından incelenmiştir. Son bölümde ise resimlerin mekanları ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesine çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996
Keywords: Yıldız Sarayı; Lale Devri ve sonrası duvar resmi geleneği; Şehzade Köşkleri