Rekreasyon alanı tasarımına etken oluşturabilecek planlama verileri - Uğur, Seçkin (My University, 1995)
Bu tez kentsel rekreasyon planlamasının yöntemi ve sonuçlarını tanımlar. Odak noktası ise, temel fikirler, ölçüler, metodoloji ve park ve rekreasyon planı üzerinedir. Kentlerdeki artan boşvakit ve şehirleşme düzyerinin beklentisi, rekreasyon mekanı, hizmeti ve tüm olanakların rahatlığı için yüklü bir talep önermektedir. Bir enerji krizi, azalan kişisel gelir ve küçülen halk bütçesi, ulusal, bölgesel, şehir genelinde, yerel ve özel rekreasyon firsatlarının kullanımı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Bu etki en fazla, insanların çoğunun boş vakitlerinin büyük bir kısmını orada harcadıkları yerel düzeyde ortaya çıkacaktır. Küçülmüş halk bütçelerine rağmen, artan kullanım düzeylerinin etkisi, mali kaynak (fon) bulma, kullanım ücretleri, yaklaşım, tasarım ve idare gibi ciddi sorunları arttırır. Bu, özel sektöre halka ait olanakların ve önemli fırsatların tedariki için amaçlanan kazanç ve gelişim programlarında değişimler önerir. Bu değişimler, halka ait ve özel kararlara bir rehber olarak hizmet etmek için rekreasyon planlamasının daha gelişmiş bir düzeyini arzu edecektir. Oluşturulan tezin birinci bölümünde, genel yaklaşımlar ve amaçlar tanımlanmıştır, İkinci bölüm, rekreasyon planlamasının niteliği, rekreasyon planlamasındaki amaç ve görev, planlamanın içeriği ve planlama yaklaşımlarını içermektedir. Üçüncü bölümde, fikirler ve prensipler, planlamayı etkileyen sorunlar ve meseleler tanımlanmaktadır. Dördüncü bölümde ise, rekreasyon planlamasına yönelik yaklaşımlar, metodlar-teknikler ve arz-talep analizleri tanımlanmıştır. Tezin beşinci bölümünde, ortaya çıkarılan sonuç yeralmaktadır. Tüm bu çalışma neticesinde rekreasyon planlamasının gelecekte ülkemizde daha iyi yöntemlerle çözülerek, tasarlanacağını ve bunun sonucunda şehirdeki fiziksel çevrenin ve sosyal yaşantının kalitesinin de gelişeceğini ümit etmeliyiz.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Rekreasyon planlaması; Kentsel rekreasyon; Rekreasyon mekanı