Isıtma - soğutma ve klima sistemlerinde otomatik kontrol sistemlerinin incelenmesi - Manisa, Kahraman (My University, 1997)
Otomatik kontrol sistemleri günümüzde hem yurdumuzda hem de dünyada enerji tasarrufu, zaman kaybının önlenmesi yaşam mekânlarında konfor şartlarının sağlanması ve ısınma giderlerinin en aza indirilmesi açısından büyük önem kazanmıştır. Artık ısıtma-soğutma ve klima sistemlerinin kontrol edilmesinde elektronik beyinler kullanılmaktadır. Elektronik teknolojinin gelişmesiyle ısıtma sistemlerinde ilerleyen senelerde çok hızlı gelişmeler yaşayacağımız anlaşılmaktadır. Konu ile ilgili olarak gelişen ve süratle değişen dünyadaki teknolojik gelişmeleri iyi takip edip, en kısa sürede ülkemize getirip sistem tasarımı yapmalıyız. Konunun son derece güncel ve geniş bir uygulama alanına sahip olması ve bu konuda uzmanlaşmayı hedeflediğim için otomatik kontrol konusunda bir çalışma yapma gereğini hissettim. Çalışmanın ilk bölümünde genel olarak otomatik kontrol sistemi prensipleri kullanılan elemanların neler olduğunu kullanım yerlerini belirttikten sonra ikinci bölümde otomatik kontrol sistemlerinde kullanılan ölçüm ve kontrol elemanlarını tanıtıp bunların seçimi hakkında bilgi vermeye çalıştım. Üçüncü bölümde ise kazan dairesi ve iklimlendirme santralı otomasyon sistemlerini inceledim. Türkiye'de kullanılan otomatik kontrol panellerini tanıtıp uygulama örnekleri verdim. Dördüncü bölümde ise otomatik kontrol sistemi uygulamalarından sonra karşılaşılan problemleri inceledim. Çözüm bulmaya çalıştım.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Otomotik kontrol sistemleri; Rasyonel otomatik kontrol sistemleri