Erken tasarım sürecinde türetici sistemlerin kullanımı - Dionyan, Saro (My University, 2005)
Yapılarda, enerji kaynaklarının tükenme olasılığı ve bu kaynakların tüketilmesinden kaynaklanan çevre kirliliğindeki artış gibi nedenlerden dolayı, enerji harcamalarının minimum düzeyde tutularak ısısal konforun sağlanması gerekmektedir. Bu da iklimsel verilerin doğru değerlendirilip tasarıma aktarılmasıyla mümkün olmaktadır. Bu çalışmada otel planlamalarında en çok kullanılan plan tipleri belirlenerek, bu tiplerin yaz aylarında soğutma yükü açısından bir karşılaştırılmasının yapılması amaçlanmıştır. Örnek olarak Kuşadası ilçesi seçilip, ileride burada yapılacak çalışmalar için bir öneri oluşturulması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümlerinde genel olarak iklim tanımı ve iklim öğeleri, Kuşadası'nın iklim özellikleri ve bunların incelenmesi ile turizm yapıları ve çeşitleri anlatılmıştır. Soğutma yükü tanımı, bileşenleri ve hesaplama yöntemleriyle Kuşadası'nın iklim özelliklerine göre otel yapılarının soğutma yükü açısından değerlendirilmesi ise 4. ve 5. bölümlerde aktarılmıştır. Soğutma yüklerinin hesaplanması, admittance yöntemini kullanan Ecotect programı v 5.2 sürümü ile yapılmış, tüm veriler ve sonuçlar bu program yardımıyla elde edilmiştir. Seçilen plan tiplerinin değerlendirilmesi sonucunda yaz aylarındaki toplam soğutma yükü ihtiyacı açısından en iyiden en kötüye doğru bir sıralama yapılmış ve sonuçlar ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde de çalışmanın amacı, bu amaca yönelik olarak yapılan araştırmalar ve değerlendirmelerle bağlantılı olarak çıkarılan sonuçlar verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Turizm yapıları; Soğutma yükü; İklimle dengeli tasarım