Modele dayalı öngörülü kontrol algoritmaları - Ucun, Levent (My University, 2007)
Son yıllarda öngörülü kontrol bakıs açısının gelismesiyle Modele Dayalı Öngörülü Kontrolalgoritmaları hem akademik çalısmalarda hem de endüstriyel uygulamalarda sık tercih edilenyöntemlerdir. Bu çalısmada da görülecegi üzere pek çok proseste bu algoritmalar çok iyisonuçlar vermektedir. Diger yöntemlere göre uygulaması daha kolay oldugundan dolayıendüstride daha fazla tercih edilmektedir.Bu çalısmada ilk olarak öngörülü kontrol ile ilgili kısa bir literatür arastırması yapılarak bukonu hakkında daha önce yapılmıs olan önemli çalısmalarda bilgi verilmistir. Modele DayalıÖngörülü Kontrol algoritmalarının en çok kullanılan üç algoritması, GenellestirilmisÖngörülü Kontrol, Dinamik Matris Kontrol ve Model Algoritmik Kontrol tanıtılmıstır. Bualgoritmalar hem tek degiskenli hem de çok degiskenli sistemler için anlatılmıstır. Tümalgoritmaların kontrol kurallarının ne sekilde elde edildigi matematiksel olarak ifade edilmeyeçalısılmıstır.Ayrıca bu çalısmada Genellestirilmis Öngörülü Kontrol ve Dinamik Matris Kontrolalgoritmaları farklı proseslere uygulanarak sonuçları gözlemlenmistir. Öngörülü kontrolalgoritmaları çok degiskenli örneklere de uygulanarak çok degiskenli öngörülü kontrolalgoritmaları da uygulamalı olarak anlatılmıstır. Bir örnekte PID kontrolör ile sonuçlarkarsılastırılıp bu sonuçlar hakkında yorumlar yapılmıstır. Bu çalısmada yapılan tümsimulasyonlar ve hesaplamalar MATLAB ve Simulink programları kullanılarak yapılmıstır.Anahtar Kelimeler: Model, Öngörü, Kontrol, Algoritma
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: MODELE DAYALI ÖNGÖRÜLÜ KONTROL LİTERATÜR ARAŞTIRMASI; MODELE DAYALI ÖNGÖRÜLÜ KONTROL; SU ISITICI MODELİ