Güneş enerjili düz toplaçların (Pv) yapı öğesi olarak mimaride kullanım olanakları-bir örnek oluşturma ve değerlendirme - Şahin, Bahar (My University, 2011)
Dünyada küresel çevre sorunlarının yadsınamaz oranda artmasıyla birlikte sürdürülebilirlik yaklaşımı ön plana çıkmış, yapı sektöründe de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı önem kazanmıştır.Sürdürülebilir yapı tasarımında, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı konusunda, güneş enerjisinden etken yararlanma sistemleri önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, etken sistem tasarımında toplaç alanlarının yapıya sonradan eklenmesi mimaride estetik açıdan kötü görünümlere yol açmaktadır. Toplaç alanlarının tasarım sürecinde mimariyle bir arada ve bütünlük içinde ele alınmasıyla, bu kötü görünümler önlenerek estetik ve ekonomik açıdan daha iyi çözümlere ulaşmak mümkün olmaktadır. Gelişen teknolojiyle beraber, mimariyle bütünleşen toplaç alanlarının, enerji üretiminin yanı sıra yapı öğesi görevini de üstlendiği örnekler yaygınlaşmaktadır.Bu çalışmada, güneş enerjili etken sistemlerden Pv sistemlerin yapı öğesi olarak mimaride kullanım olanakları incelenmiştir.Tez çalışmasının birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, yenilenebilir enerji kaynakları, bu kaynaklardan biri olan güneş enerjisi ve Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, mimaride güneş enerjisinden yararlanmada edilgen ve etken sistemler açıklanmış, çalışmanın temel konusu olan güneş enerjili etken sistemlerin üzerinde durulmuştur.Dördüncü bölümde, yapı bütünleşik Pv sistemler ve tasarım kriterleri incelenmiştir.Beşinci bölümde, Pv sistemlerin yapı öğesi olarak kullanıldığı uygulanmış örneklere yer verilmiştir.Altıncı bölümde, bir örnek üzerinde yapı bütünleşik Pv sistem oluşturularak incelenmiştir.Son bölümde ise çalışmayla elde edilen sonuçlar ve öneriler sıralanmıştır.Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir yapı tasarımı, güneş enerjili etken sistemler, Pv sistemler, yapı bütünleşik Pv sistemler
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Sürdürülebilir yapı tasarımı; Güneş enerjili etken sistemler; Pv sistemleri; Yapı bütünleşik pv sistemleri