Biyokaktif seramik katkılı kemik çimentosunun mekanik özelliklerinin araştırılması - Erkan, M. Eray (My University, 2005)
Polimetilmetakrilat (PMMA) kemik çimentoları, otuz yılı aşkın süredir ortopedi ve çene yüz cerrahisinde kullanılmaktadır. Toz ve sıvı olarak iki bileşen halinde hazırlanmaktadır. Toz ve sıvı bileşenlerin karıştırılması ile kendi kendine polimerize olarak katılaşmaktadır. Kemik çimentolarının ortaya çıkışındaki ana fikir, protez ile kemik arasındaki etkileşim gerilimlerini geniş alana yaymak olmuştur. Son zamanlarda, kemik çimentolarına kalsiyum fosfat seramiklerinin katılımıyla hem mekanik özelliklerinin geliştirilmesi, hem de vücut ile daha uyumlu hale getirilmeleri hedeflenmektedir. Kompozit teknolojisinde, organik ve anorganik yapıların birbirleriyle güçlü bağ yapması için silan bağlayıcı ajanları kullanılmaktadır. Kemik çimentolarının seramik katkılar ile takviyelendirilmesinde silahlama önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızda, 100 um boyutundaki biyolojik hidroksiapatit (BHA), sentetik hidroksiapatit (HA) ve P - trikalsiyum fosfat (P - TCP) tozları, ağırlıklarının % 0.2'si oranında Y - metekrüoksipropütrimetoksi silan (A - 174) ile silanlandılar. Silanlanan seramik tozlan kemik çimentosunun toz bileşenine ağırlıkça % 1.5, % 2.5 ve % 3.5 oranlarında katıldı. Kontrol grubu olarak CMWT3 marka kemik çimentosu kullanıldı. Hazırlanan kemik çimentolarına, basma, üç nokta eğme, darbe ve su çekme testleri uygulandı ve optik mikroskopla yüzey görüntüleri alındı. Test sonuçlarının istatistiksel analizi tek yönlü ANOVA / Dunnet testiyle gerçekleştirildi. Testlerin sonucunda, katılan seramik oranına bağlı olarak, BHA, HA ve P - TCP katkılı kemik çimentolarının, CMWT3 kemik çimentosuna göre mekanik ve fiziksel yönden olumsuz nitelik taşımadığı kanısına vardık. Çalışmamız, sığır kemiği kökenli BHA ve p - TCP'nin PMMA kemik çimentosunda kullanılabilirliği konusunda bulduğumuz değerlerle yenilik taşımaktadır. Yapılacak ileri çalışmalarla daha iyi mekanik özellikler ve iyi biyolojik vereler elde edilebileceği kanısındayız. Anahtar kelimeler: Biyolojik apatit (BHA), hidroksiapatit (HA), PMMA kemik çimentosu, silanlama, ?- trikalsiyum fosfat (?- TCP). x
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Biyomalzemelerin tanımı; Deneysel çalışma; Sonuçlar ve tartışma