Accropode ve core-loc dalgakıranların stabilitelerinin incelenmesi - Zengin, Mustafa Özgür (My University, 2002)
Dalgakıranlar limanları açık denizden gelen etkilere karşı korumak için inşa edilen deniz yapılandır. Bu yapılar yapılış tiplerine göre taş dolgu, monolitik, yüzen ve özel tipli olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Dalgakıranların koruyucu tabakalarında çok büyük ağırlıklı taş elemanların kullanılması hem ekonomik hem de çevresel açıdan uygun olmadığında çoğu zaman beton elemanlar kullanılmaktadır. Bu elemanlardan en önemli ikisi Accropode ve Core-Loc'dur. Bu iki blok rasgele dizilmektedirler. Bu tezde bu dizilişe alternatif oluşturabilecek bir düzenli dizilişe de yer verilmektedir. Bu tezin amacı, yapı üzerinde Accropode ve Core-Loc dalgakıranların, her iki tip yerleştirme yöntemi için stabilitelerinin incelenmesidir. Hazırlanmış olan bu tez, Yıldız Teknik Üniversitesi Hidrolik ve Kıyı-Liman Laboratuarında bulunan düzenli dalga kanalında, 1.10, 1.20, 1.35, 1.50 vel.65 sn periyotlarında, farklı dalga şartlan elde edebilmek için dalgakıran topuğundaki su derinliği, 0.15, 0.20 ve 0.25 m olan, yapı üzerinde kırılan dalga şartında, Accropode ve Core-Loc'un her iki yerleştirme yöntemi için gerçekleştirilen deneyleri ve sonuçlarım kapsamaktadır. Anahtar Kelimeler: Dalgakıranlar, Accropode, Core-Loc, Kırılan dalga, Stabilite
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Dalgakıran ve stabilite; Accropode ve core-loc dalgakıranlar; Dalgakıranlar; Accropode; Core-Loc; Kırılan dalga