Müzelerin tanıtımında görsel-işitsel yöntemlerin kullanımı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi`nde gerçekleme - Atik, Şeniz (My University, 1996)
"Müzelerin Tanıtımında Görsel-İşitsel Yöntemlerin Kullanımı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde Gerçekleme" başlıklı bu tezde, Müze - Toplum ilişkisinin güçlendirilmesi, müzelere olan ilgisizliğin giderilmesi için çareler aranması ve çözümler üretilmesi, dolayısı ile toplumun kültürlenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda projeye temel sağlayacak araştırmalar, Yurt dışındaki müzelerde yapılan ve müze-toplum ilişkisine temel teşkil eden, tanıtım, eğitim ve iletişim kapsamlı çalışmaların incelenmesi ve yurt içindeki müzelerle karşılaştırılması ile, müze ziyaretçi grafikleri ve müze tanıtım filmlerinin incelenmesi olarak ele alınmıştır. Müzelerin tanıtımı ülkemizde bugüne kadar uzman kişi ya da kurumlar tarafından yapılmamıştır. Müzeler çoğu kez, film ya da televizyon şirketleri tarafından tanıtılmaya çalışılmıştır. Nasıl tanıtılması gerektiği konusunda bir sistem olmadığı gibi, böyle bir kaygı da yapımcılar tarafından duyulmamıştır. Tezimizin gerçeklemesinin yapıldığı İstanbul Arkeoloji Müzeleri son yıllarda yeni sergileme çalışmaları ile, müzecilik adınaönemli bir gelişme kaydetmiştir. Bunu aldığı ödüllerle de kanıtlamıştır.Ancak ne yazık ki toplumun müzelere olan ilgisizliği ve müze tanıtımlarına önem verilmediğinden, bu çalışmaların topluma yansımadığı ve yeterli ziyaretçi sayısını sağlayamadığı gözlenmiştir. Bu çalışmada bir müzenin klasik anlamda topluma nasıl tanıtılması gerektiği verilmekle birlikte, bunun ötesinde toplumla iletişim kurabilmenin yolları da aranmaktadır. Sonuçta varılan noktada bir tanıtım projesi gerçekleştirilmiştir. Projede, toplumla iletişim kurabilecek canlı, hareketli ve çarpıcı etkisi olan reklam filmi niteliğinde 3 spot film denemesi yeralmıştır. Bu deneme, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Klasik Eserler Bölümü salonları ile sınırlı tutulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996
Keywords: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Klasik Eserler Bölümü; İstanbul Arkeoloji Müzesi; Müzelerin tanıtımında görsel-işitsel yöntemlerin kullanımı