Latin alfabesi ile çince karakterler arasında www tabanlı dönüşüm sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi - Maimait, Mulat (My University, 2001)
Internet, teknolojinin yaygınlaşmasıyla, günlük hayatın her tarafında kendini hissettirmeye başlamıştır. Internet üzerinden iletişim kurmak, bunun tipik bir örneği olabilir. Böylece, harhangi bir dilde Internet aracığılıyla yazı yazmaya ve okumaya ihtiyaç duyulmaktadır. Alfabesi desteklenen dil sistemlerinden, mesela İnglizce, Türkçe, Arapça... ile klavyeden direkt olarak yazı yazılabilir. Bu diller için özel üretilmiş klavye bulunamazsa, Latin karakterli klavyeler ile anlaşılabilecek tarzda yazı yazılabilir. Ama alfabesi desteklenmeyen diller için durum farklıdır. Internet aracıhğıyle, bu diller ile yazılan yazılar okunmasına rağmen, klavyeden yazı yazılması imkansızdır. Bu nedenle, bu dillerde yazı yazmak için, özel yazı yazma programlarının geliştirilmesi yada bu diller ile geliştirilen işletim sisteminin kurulması gerekmektedir. Bu tezde Internet teknolojisinden yararlanarak Çince yazı yazma sistemi geliştirilmiştir ve uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler: Internet, www, alfabe dönüşümü. vıı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Latin alfabesi; çince karakter