Ören yerlerinde kazı sonrası bakım onarım ve sergileme sorunlarının karşılaştırmalı örnekler üzerinde incelenmesi - Güç, Vedat (My University, 1992)
Ören yerleri, bölgeleri ve zamansal farklılıkları ile değişik uygarlıkları içeren insanlığın ortak kültür varlıklarıdır. Türkiye'de 2388 arkeolojik sit alanı saptanmıştır. Bu sayıya antik kaynaklarda belirtilen, ancak yeri saptanıp lokalize edilmeyenler dahil değildir. Böylesine zengin bir kültürel mirasa sahip olan Türkiye'de eğitimsizlik, duyarsızlık ve yanlış planlamalar sonucu kültür varlıkları hızla yok olmaktadır. Yitirilen bu varlıkların korunması ancak kamuoyunun bilinçlenerek bu eserlere karşı ilgi göstermesi ve benimsemesi ile gerçekleşecektir. Bu nedenle öncelikle ören yerlerinde tanıtım ve sergileme etkinliklerinin yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada ören yerlerine yapılacak alt ve üst yapı ile ilgili fiziki müdahalenin en az düzeyde olması göz önüne alınarak, öncelikle tanıtım ve sergileme etkinlikleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde ören yerlerinin oluşumu ve tahrip nedenleri ile fiziki koruma yöntemleri ele alınmıştır. İkinci bölümde İç Anadolu, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri 'nden biri höyük olmak üzere 14 kent incelenerek bugünkü durumları saptanmıştır. üçüncü bölümde ise çalışma yapılan 14 kent arasından örneklenen Termessos, Aphrodisias ve Çatalhöyük örenleri detaylı olarak incelenerek öneri ve yaklaşımlar getirilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1992
Keywords: Ören; sergileme sorunları