Çinko ve bakırın sabit tavlama sıcaklığında 1050 alüminyum alaşım serisine difüzyonunun süreye bağlı değişimi - Koç, Ebru (My University, 2008)
Difüzyon çifti yöntemi için Al-Cu ve Al-Zn metalleri seçildi. 2,4,8 ve 16 saat olmak üzere dört tavlama süresi seçildi. Numunelerin konsantrasyon profilleri ölçüldü ve Al içerisine Cu ve Zn difüzyonunun süreye bağlı olarak arttığı kimyasal analiz ve optik görüntülerden görüldü. İnterdifüzyon katsayısı, her tavlama süresi için, Matano-Boltzmann analizi, Darken analizi ve Arrhenius denklemi kullanılarak hesaplandı ve bu üç yöntem birbiriyle karşılaştırıldı. Matano-Boltzman analiziyle difüzyon katsayısının konsantrasyona bağlı olarak artarken, Darken analizinde, konsantrasyon değişiminin konsantrasyona bağlı olarak çok değişmediği görüldü. Al-Cu ve Al-Zn numunelerinin bu üç yöntemle konsantrasyona bağlı olarak difüzyon katsayısı değişimlerinin farklı olduğu ve bunun Al ve Cu'ın aynı kafes yapısına sahipken (yüzey merkezli kübik kafes), Zn'nun hegzagonal sık düzen kafesine sahip olmasından, Cu'ın ergime sıcaklığını çok yüksek olmasından kaynaklanabileceği düşünüldü.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Yayılan atom türü bakımından difüzyon; Matano-boltmann analizi; Faz diyagramları; Metalografik hazırlık