Kağıt atıkları geri kazanma sistemlerinin incelenmesi ve ekserji analizinin bir sisteme uygulanması - Şenol, Barış Oben (My University, 2004)
Kağıt ve karton gibi değerlendirilebilir ataklar çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra hammaddeye veya ürüne dönüştürülür. Atıklar, ikinci bir hammadde olarak üretim sürecine sokulduğunda "geri dönüşüm" gerçekleşir. Atık kağıt kullanımı, ormanların korunmasındaki rolü dışında hava ve su kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlanmaktadır. Selüloz tesisi, yatırım ve işletme maliyetinin yüksek olması ve çevre bilincinin güçlenmesi kağıt endüstrisini atık kağıtların hammadde olarak tekrar kullanılmaya yöneltmiştir. Bu çalışmada, atık kağıt geri kazanım sistemleri incelenmekte ve İzmit SEKA Kağıt ve Selüloz Fabrikası'nın ekserji analizi yapılmaktadır. Araştırma içerisinde, atık kağıtların sınıflandırılması yapılarak, atık kağıtta istenmeyen maddeler incelenmektedir. Mürekkep giderme yöntemleri araştırılarak, proseste kullanılan kimyasal maddeler gösterilmektedir. Geri dönüşümlü kağıt üretiminde ilk olarak hamur hazırlama işlemi ele alınmaktadır. Burada atık kağıtlar harmanlandıktan sonra pulperde liflerinin açılması, açılan liflerin eleklerden geçirilerek temizlenmesi, rifaynerde öğütülmesi incelenmektedir. Kağıt hamuru hazırlandıktan sonra kağıt üretiminde kullanılan sonsuz elek kağıt makinesi, presleme ve kurutma silindirleri. Ayrıca İzmit SEKA Kağıt ve Selüloz Fabrikası'nda yapılan analizlerde enerji ve ekserji kayıpları incelenmektedir. Prosesin termodinamiğin ikinci kanunu analizi yapılarak ikinci kanun verimleri hesaplanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Kağıt ve kağıtcılık; Atık kağıt ve geri dönüşüm; Geri dönüşüm; Atık kağıt; Ekserji; Mürekkep giderme