80169 16 bitlik mikrodenetleyicili geliştirme seti tasarımı ve FP 3000 fuzzy işlemciyi kullanarak çok amaçlı mikrodenetleyicili fuzzy lojik kontrol ve uygulaması - Özgüven, Ömerülfaruk (My University, 1996)
Geçen onyıl boyunca, fuzzy lojik kontrol fuzzy küme teorisi uygulamaları ile özellikle giriş-çıkış bağıntıların olmayışı yüzünden alışageldiğimiz yöntemler tarafından gereği gibi kontrol edilemeyen endüstriyel işlemlerde son derece etkili ve aktif araştırma alanlarından birisi olarak ortaya çıktı. Fuzzy lojiğe dayanan fuzzy lojik kontrol alışageldiğimiz mantıksal sistemlerden daha fazla sözel anlatıma ve insan düşünme sistemine daha çok yakındır. Bu durum uzman bilgiye dayanan sözel kontrol stratejisinin otomatik kontrol stratejisine dönüştürmenin bir vasıtası olur. Elektriksel sürücülerin yaptığı hız ve pozisyon kontrolü, son yıllarda fuzzy lojik yaklaşımı ile önerilmiş ve ayrıca geleneksel ayarlayıcıların performanslarının arttırılması çalışmaları yapılmıştır. Bazı kontrol sistemlerinde hız hatası ve türevi olduğu yerlerde bir genel şema çerçevesinde belirlenmekte ve bu durumda bulanıklaştırma, uygun üyelik fonksiyonları ile yapılmaktadır. Bu durumda kontrol işaretlerinin algılanıp sözel kurallar ile değerlendirilerek bulanıklaştırılan işaretler çıkarım işlemine gönderilmektedir. Fuzzy işlemciler fazla yazılıma ihtiyaç duyulmadan çıkarım işlemini donanım vasıtasıyla yaparlar. Ayrıca bu işlemciler mikrodenetleyicililer ile uyumlu çalışırlar. Mikrodenetleyiciler içerisinde bir çok çevre birimlerini içerdikleri ve hızlı işlem yapabilme kapasitesine sahip oldukları için endüstride vazgeçilmez bir kontrol elemanı olmuşlardır. Bu tezde önce 8XC196KC 16 bitlik mikrodenetleyici geliştirme seti ve sonra bu sisteme ilave edilmek üzere FP 3000 fuzzy işlemcili çıkarım kartı tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Geliştirme setinde gerek tuş takımından yazılan gerekse bilgisayardan gönderilen makina dili programların çalıştırılması sağlanır. Bilgisayarın seri portundan fuzzy işlemcili çıkarım kartına ilgili bellek adreslerine yazılmak üzere kurallar ve üyelik fonksiyonlarının derlenmesinden oluşan bilgi tabanı verileri gönderilir. Sonra fuzzy işlemciye giriş değerleri verilerek çıkarım işlemi sonucundaki değer yine işlemci tarafından hesaplanır. Ayrıca sisteme 12 bitlik dijital analog çevirici ve iki DC motor ilave edilmiştir. Son olarak bu sistem üzerinde fuzzy lojik uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Fuzzy küme; Netleştirme yöntemleri; Mikrodenetleyici geliştirme; Fuzzy lojik kontrol