Hidrolik sistemlerde otomatik kontrol ve uygulama - Başaran, Taner (My University, 1999)
Bu tezde giderek yaygınlaşan hidrolik sistemlerin otomasyon sistemlerine nasıl uygulanabileceği belirtilmektedir. Basınçlı bir akışkan vasıtası ile sağlanan güç iletimi ve kontrolü endüstrinin her dalında giderek yaygınlaşan bir kullanım alanına erişmektedir. Pnömatik, basınçlı hava, hidrolik ise yağların ve diğer sıvıların akışkan olarak kullanıldığı durumları inceler. Büyük kuvvetlerle, hassas hız kontrolüne ve yüksek güç-ağırlık oranlarına ihtiyaç duyulan durumlarda da hidrolik sistemler kullanılır. Hidrolik güç giderek yaygınlaşan bir kullanım alam bulmakla beraber hidrolik teknolojisindeki gelişimle birlikte otomasyon teknolojisi ve otomatik kontrollü sistemlerde de daha fazla kullanım alam bulmaktadır. Bu tezde, hidrolik sistemlerin temel yapısından başlayarak, hidrolik sistemler hakkında temel bilgiler ve hidrolik sistemlerin yapısı ve esas olarak da hidrolik sistemlerde otomatik kontrolü sağlayan elektrohidrolik hakkında bilgiler verilmiştir. Elektrohidrolik sistemlerin yapısı adım adım anlatılmış ve her adım örneklerle desteklenmiştir. Elektrohidrolik sistemlerin devre yapıları, bu devrelerde kullanılan sembol ve işaretler, bir hidrolik ödevinin çözümünde izlenecek yol, mantık bağlantıları, işaret saklama, hız kontrolü ve sıralı kontrol konularında bilgiler verilmiştir. Hidrolik sistemlerin otomatik kontrollü olarak kullanılması için gerekli olan Programlanabilir Lojik Kontrol Organlarının (PLC) yapısı, kullanım şekli programlama şekilleri ve programlanması örneklerle belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Bir kontrol ödevinin çözümünde izlenecek yol; Elektrohidrolik; Programlanabilir lojik kontrol organları