Küreselleşen kentlerde ikonik yapıların kentsel kimlik oluşumuna etkileri üzerine irdeleme - Yargıç, Sinemis (My University, 2009)
21.yüzyılda küreselleşme mikro ölçekten makro ölçeğe tüm yaşam çevrelerini etkisi altına almıştır. Küreselleşmeyle oluşan toplumsal, kültürel, sosyal, ekonomik vb. değişimler, mimarlık ortamında da paralel gelişmelere neden olmuştur. Kent ve kent kimliği kavramlarının ön plana çıkmasıyla, kentler arası rekabet hızla artmış, mimari tasarım stratejileri ve mimarlık ürününden beklentiler değişmiştir. Bu bağlamda özellikle anıtsal yapıların toplum ve kültür üzerindeki gücü ve etkisi tekrar keşfedilmeye başlanmış, geçmişin anıtlarının yerini ise günümüz ikonik yapıları almıştır. Birbirinden ilginç ve merak uyandıran biçimleriyle, sayısı ve popülaritesi hızla artan ikonik yapılar, küreselleşen kente kimlik arayışında kent aktörlerinin en çok başvurduğu mimari öğelere dönüşmüştür. Bu kapsamda tez çalışmasında ilk olarak küreselleşme, kent ve ikon ile ilgili kavramlar belirlenerek, tanımlanmış, küreselleşmenin kent imajı ve kimliği üzerindeki etkileri seçilen örnek yapılar üzerinden incelenerek, mimari bir biçimleniş olarak ikonik yapıların, küresel kent ve kimlik oluşumundaki katkıları üzerinde durulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Küreselleşme; Küresel kent; Kentsel kimlik; İkonik yapı