Soğutucuların dondurucu bölmesinde çalışma oranına etki eden parametrelerin incelenmesi - Poyraz, Onur (My University, 2011)
Günümüzde artan dünya nüfusuyla birlikte enerji tüketiminin artması buna karşılık doğal kaynakların sınırlı olması sebebiyle birçok sektörde olduğu gibi beyaz eşya sektöründe de soğutucuların enerji verimliliğinin önemi artmaktadır. Bu sebeple soğutucuların kapasiteleri ve soğutma performansları düşürülmeden enerji verimliliği daha yüksek ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla araştırmacılar soğutucu sistemlerin farklı parametrelerini inceleyerek enerji tüketimi konusunda birçok eniyileme çalışmaları yürütmektedirler. Bu çalışmada bir soğutucunun dondurucu kabininde sistem parametrelerinden olan hava debisi ve buharlaştırıcı sıcaklığı incelenmiştir. Gerçekleştirilen deneysel çalışmalar ile bu parametrelerin soğutma çevrimi çalışma oranına etkileri tespit edilmiştir. Daha sonra soğutucu çalışma oranı enerji tüketimi ile ilişkilendirilmiştir. Böylece incelenen soğutucunun dondurucu kabininde buharlaştırıcı sıcaklığı ve hava debisine bağlı olarak enerji tüketiminin en düşük olduğu sistem koşulları tespit edilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde soğutucuların genel çalışma yönteminden ve literatürde soğutucular için sıcaklık dağılımı, hava hızı ve enerji tüketimi konularında yapılmış çalışmalar sunulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde dondurucu kabin içerisinde hava debisi ve buharlaştırıcı sıcaklığının değiştirilebildiği böylece farklı koşullar altında çalışma oranı değişimlerinin incelenebildiği deney düzeneği anlatılmaktadır. Deney şartlarının kontrol edilmesi için kullanılan deney düzeneği ekipmanları ve teknik özellikleri detaylı olarak sunulmuştur. Ayrıca deney düzeneği elemanları için yapılan belirsizlik analizi bu bölümde paylaşılmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde deneylerde kararlı durum şartlarının sağlanması için kontrol edilen ekipmanlar ve kontrol yöntemleri anlatılmaktadır. Ayrıca bu bölümde deney sonuçları değerlendirilerek buharlaştırıcı sıcaklığı ve hava debisinin dondurucu kabin çalışma oranına ve enerji tüketimine olan etkileri sunulmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde soğutucu çalışma oranı modelinin oluşturulması ile ilgili bilgiler paylaşılmaktadır. Ayrıca bu bölümde dondurucu kabinde buharlaştırıcı sıcaklığı ve hava debisine bağlı olarak ölçülmüş çalışma oranı deney sonuçları oluşturulan model sonuçları ile karşılaştırılmaktadır. Çalışmanın beşinci bölümünde gerçekleştirilmiş deneysel çalışmaların sonuçları sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Soğutucuların çalışma prensibi; Dondurucu kabin; Soğutma sistemi; Su hattı; Kontrol sistemi; VEE programı; Kompresör çalışma durma zamanları konrolü