Peyzaj planlamada yaya mekanlarında kullanılan döşeme kaplamaları - Erdoğan, Ümit (My University, 1996)
Dış mekanda kullanılan döşeme kaplamalarının irdelenmesi olan bu tez konusu, dış mekan planlamalarında özellikle sert zemin oluşturulmak istenen yüzeylerde, hangi döşeme malzemelerinin kullanılabileceği, bu malzemelerin boyutlarının, biçimlerinin, renk ve dokularının neler olabileceği konularında mimar-peyzaj mimarlarının planlama çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla yapılmış bir çalışmadır. Bu tezde öncelikle döşeme kaplamalarının tarihsel gelişimi ele alınmış, daha sonra döşeme kaplamalarının kullanıldıkları yaya mekanları işlevlerine göre ayrılıp, bu mekanlarda kullanılan döşeme kaplamalarının hangi özellikleri taşıması gerektiği belirtilmiştir. Daha sonra, döşeme kaplam al an kullanım yoğunluk! arına göre sınıflandırılarak, asıl tez konusunu oluşturan döşeme kaplaması olarak kullanılan malzemelerin tanıtımı yapılmıştır. Bu malzemeler, taş, toprak, çimento, ahşap ve petrol esaslı malzemeler adı altında 5 ayrı grupta incelenmiştir. Bu gruplardaki her bir malzeme hakkında uygulama ile ilgili bilgiler, uygulama alanlarına ait örneklerle birlikte sunulmuştur. Sonraki bölümlerde, döşeme malzemeleri ile birlikte kullanılan yardımcı elemanlar olan bordürler ve ızgaralar ele alınmıştır. Son bölümde, döşeme kaplamalarının fiziksel, kimyasal ve estetik özellikleri gilerek, yaya mekanlarının planlamasında tasar ilkelerinden yararlanılarak yapılacak düzenlemelerin özelliklerinden söz edilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Peyzaj planlama; Yaya mekanları; Döşeme kaplamalar