İstanbul'da güncel kullanımdaki eski yapıların gürültü denetimi açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi - Çetin, Haluk (My University, 1998)
2500 yıllık bir tarihi mirasa sahip olan İstanbul, çeşitli zaman dilimlerinde, hızla sahip olduğu kimliği değiştirmiştir. Özellikle son 50 yıl içerisinde, bu değişim çok hızlı olmuştur. Ancak tüm olumsuz koşullara rağmen günümüze kadar ulaşabilmiş çok değerli yapılar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı da, İstanbul'un geçmişten günümüze kadar değişiminden yapı tiplerinin ne düzeyde etkilendiği ve geleneksel yapıların da bu değişimden etkilenmelerini gürültü denetimi açısından incelemek ve değerlendirmektir. Çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde çalışmanın amacı vurgulanmış ve amaca ulaşmada izlenecek yol kısaca tanıtılmıştır. Tezin ikinci bölümünde, dünden bugüne İstanbul ve değişen gürültü kaynaklan incelenmiş, İstanbul kentinin yapılaşması ve ulaşımındaki gelişmeler ayrı ayrı ele alınmış, geleneksel mimaride kullanılan malzemeler ve yapı elemanlarının sesin geçmesi açısından özelliklerine değinilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde, geleneksel yapılar işlevlerine göre gruplandırılmıştır. Her yapı grubunun geçmişten günümüze gelişimi anlatılmış ve yapı tiplerinin bu değişimden ne düzeyde etkilendikleri gürültü denetimi yönünden incelenmiştir. Tezin dördüncü bölümünde, yapı tipleri arasından dönemin önemli yapılan seçilmiş ve gürültü denetimi bakımından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ayrıca söz konusu yapılarda akustik konforun sağlanması için alınması gereken önlemlere değinilmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, tarihi yapılarda genel olarak gürültü denetimi açısından gereken akustik konforun sağlanmadığı görülmüştür. Eski yapıların güncel kullanımlarında karşılaşılan genel sorunlar, yapıların onarımlarının zamanında yapılmaması, kentin fon gürültüsünün artması ve yapının işlev dağılımında gürültü denetimi açısından gerekli özenin gösterilmemesi olarak sıralanabilir. Tez kapsamında yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde, eski yapılarda gerekli onarımların yapılması ve işlev dağılımına özen gösterilmesi ile birçok yapıda içeride kabul edilebilir gürültü düzeyinin sağlanabileceği saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Geleneksel mimari; Gürültü denetimi