Polimerlerde reolojik çalışma - Sarul, İsmail Taner (My University, 2008)
Bu yapılan çalışmada genel olarak Polipropilen (PP), Polietilen (PE) ve Polivinil Klorür (PVC) gibi polimerlerde giderek yaygın bir şekilde dolgu maddesi olarak kullanılan ahşap tozu ile üretilen Polimer Ahşap kompozitlerinin üretimi, alternatif iyileştirme methodları, verim arttırıcı çalışmalar ve optimum hat tasarımında mevcut olması gereken özelliklerin tanımlanması üzerinde teorik ve pratik bazda uygulama ve deneyleri içine alan detaylı bir çalışma yapılarak üretim safhaları arasında önemli bir yeri kapsayan kurutma işleminde kullanılacak akışkan yataklı infrared ısıtıcılı kurutma sistemi SOLIDWORKS programında 3 boyutlu olarak modellenmiştir. Birinci bölümde geniş literatür çalışması yapılarak mevcut teknolojiler gözlemlenmiştir. Yapılan literatür araştırmasında üretici firmaların benzer çözümlerle sonuca gitmesine rağmen düşük nem altında çalışma, yüksek art basıncı ve düşük verim gibi uygulama güçlükleri ortaya çıkmıştır. İkinci bölümde ahşabın genel özellikleri ve bu özellikler üzerinde yapılabilecek iyileştirme çalışmaları tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde viskoz akış temel prensipleri ve bu prensiplerin ahşap polimer kompozitleri üzerindeki uygulamalarından bahsedilmiştir. Bu bölümün devamında ahşap polimer kompozit formülasyonları ve bu formülasyonların özelliklerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde ahşap tozunun hidrofilik yapısından kaynaklanan düzensizliğin üretim verimi üzerinde büyük etkisi olması sebebiyle yüksek kurutma kapasitesine sahip akışkan yataklı kurutma sisteminin temel teorisi üzerinde durulduktan sonra pratik olarak üretimi yapılacak infrared ısıtıcılı akışkan yataklı kurutma sisteminin tasarım hesapları ve tasarımın 3 boyutlu modeli verilmiştir. Beşinci bölümde yapılan pratik uygulama çalışması, deneyler ve temel analizler anlatılarak bu pratik uygulamaların temel prensiplerinden bahsedilmiştir. Son bölümde yapılan testlerin ve mekanik muayenelerin sonuçları verilerek optimum iyileştirme sistemi, talaş tozu ve üretim sisteminin nasıl olması gerektiğine dair yol gösterici veriler sonuç bölümünde sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Ahşabın fiziksel özellikleri; Biyo-bozunum projesi; Temel reolojik tanımlar; Polimer eriyik çözeltiler; Basıncın viskoziteye olan etkisi