Nano molibdenn disülfit katkılı bitkisel esaslı kesme sıvısı kullanılarak minimum miktarda yağlama ile alüminyumun frezelenmesinde işlem parametrelerinin talaş kaldırma performansına etkilerinin incelenmesi - Cönger, Derviş Berk (My University, 2019)
Alüminyum malzemeler gerek hafiflikleri gerekse korozyona olan dayanımları sebebiyle havacılık, uzay, denizcilik ve otomotiv gibi birçok sektörde artan oranda kullanılmaktadır. Minimum miktarda yağlama (MQL) geleneksel sıvı soğutma yönteminin yerini alabilecek çevre dostu bir yağlama yöntemidir. Son yıllarda MQL gibi çevre dostu yağlama yöntemleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada da çevre ve insan sağlığına giderek artan duyarlılık göz önüne alınarak mineral bazlı kesme yağı yerine ticari bitkisel kesme yağı kullanılmıştır. Deneysel çalışmada alüminyum 6061 malzemesi kuru işleme, MQL ve nano katkılı MQL şartları altında işlenerek yüzey pürüzlülükleri, kesme kuvveti bileşenleri ve takım aşınma değerleri ölçülmüştür. Frezeleme işlemleri XV her bir soğutma/yağlama yöntemi için CNC dik işleme merkezinde, üç farklı kesme hızı, sabit kesme derinliği ve sabit ilerleme değerleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. MQL performansını arttırmak amaçlı bitkisel kesme yağı içerisine nano MoS2 katılmış ve talaş kaldırma performansına etkisi araştırılmıştır. MQL ve nano katkılı MQL yöntemlerinde iki farklı aerosol debisi kullanılarak aerosol debisinin yüzey pürüzlülüğü, kesme kuvvetleri ve takım aşınmasına olan etkileri incelenmiştir. Aynı aerosol debileri MQL ve nano MQL yöntemlerinde tek nozül yerine çift nozüle eşit olarak dağıtılarak, dağılımın talaş kaldırma performansına etkileri karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Minimum miktarda yağlama; Molibden disülfür; Nano akışkan; Yüzey pürüzlülüğü; Kesme kuvveti; Takım aşınması