Optimum soğurmalı soğutmanın ve soğurucu malzemesinin seçimi - Ertan, Hakan (My University, 2009)
Makaralı perdahlama, iş parçası yüzeyini sabit basınç altında ezerek plastik deformasyona uğratan bir yüzey bitirme prosesidir. İşlem sonucunda yüzey pürüzlülüğünde azalma, parça ömründe artış, daha uzun korozyon dayanımı ve sürtünme katsayısında azalma gibi bir çok yönden iyileşmeler meydana gelir.Bu tez çalışmasında makaralı perdahlamanın genel tanımlamaları ve terimleri sunulduktan sonra makaralı perdahlama uygulamaları ve bu uygulamaların sonuçlarına dair bilgiler verilmiştir. Makaralı perdahlama işleminin tanıtımından sonra da tezin asıl çalışma konusu olan makaralı perdahlama işleminin sonlu elemanlar yöntemi ile simülasyonu ele alınmıştır. Yüzey pürüzlülüğünün ihmal edildiği modelleme çalışmalarında, tek makaralı perdahlama takımının dalma ve yuvarlanma hareketlerinin uygulamalarında başarılı olunmuştur. Yüzey pürüzlülüğünün dikkate alındığı modelleme çalışmalarında ise model elemanlarının biçimce bozulmaları sebebiyle makaranın dalma hareketinden sonraki hareketleri modele uygulanamamıştır. Sonuç olarak bu tez çalışması ile günümüzde taşlama, honlama gibi yüzey bitirme proseslerine alternatif olan makaralı perdahlama işleminin modellenmesine, özellikle yüzeydeki pürüzlülük değişimlerinin irdelenmesine farklı bir görüş ortaya konmuştur. Yüzey pürüzlülüğündeki değişimin görülmesi açısından yapılan modelde kısmi olarak başarılı olunmuş ve gelecekte modelleme üzerinde yapılacak iyileştirmeler ile proses parametrelerinin belirlenmesinde daha iyi sonuçlar elde edilerek zaman ve iş gücü sarfiyatı azaltılabileceği görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Soğurucu; Nem alma; Aktifleştirme