Kırklareli ili Vize ilçesi Kıyıköy Beldesi toplumsal yaşamı üzerine bir inceleme - Duman, Çiğdem (My University, 2007)
İnsanlar dogal ve yapay çevre içindeki yasamlarını sürdürebilmek için çesitli gereksinimlerini karsılamak zorundadırlar. Bu gereksinimlerin içinde barınma ve korunma en önemlilerindendir. Bunu beslenme, uyuma, dinlenme gibi gereksinimler izler. Konut tüm bu gereksinimleri saglayan yapı türüdür. Magaralara dayanan geçmisi ilk çaglardan bu yana yeni malzemenin kesfi, teknolojinin gelismesine paralel olarak gereksinimlerin de farklılasmasıyla bugünkü konut biçimlerini almıstır. Tüm bu geçen zaman içinde kimi konutlar günümüze kadar gelebilmis, kimi sahip oldugu kültürle yok olmaya yüz tutmustur. Kıyıköy'de sahip oldugu, bugüne kadar gelebilmis çok az sayıdaki kültürel mirasını kaybetmekte olan beldelerimizdendir. Bu çalısmada Kıyıköy beldesindeki geleneksel konutların saptanması, özelliklerinin incelenmesi, degisen toplumsal yasamın konutlara olan etkilerinin belirlenmesi ve Sedad Hakkı Eldem'in geleneksel konut mimarisiyle karsılastırılması amaçlanmıstır. Tezin ilk bölümünde, çalısmanın amaç ve önemi hakkında bilgiler verilmis, çalısmanın yöntemi üzerinde durulmustur.2. bölümde geleneksel Türk evi ve konutların mekansal olusumunu etkileyen faktörlere deginilmistir. Bölüm 2 deki konular dikkate alınarak Kıyıköy beldesi hakkında kısaca bilgi edinebilmek için beldenin genel özellikleri üzerinde durulmus, daha sonra tarihi, cografyası, folklorik ve mimari özellikleri 3. bölümde detaylı olarak ele alınmıstır. Birçok ev terk edilme sonucu harap olmus yada degisiklige ugramıstır. Bizans dönemine ait yapılar ise yok olmaya yüz tutmustur. Tescilli sivil mimarlık örnekleri incelenmis, gözlemler yapılmıstır. Konutlarda yasayan insanlarla görüsmeler yapılarak belde ve toplumsal yasam hakkında bilgi alınmıstır.4. bölümde tüm bu veriler degerlendirilerek geleneksel Türk evleri ile Kıyıköy sivil mimarlık örneklerinin genel karakteristikleri ve mekan düzenlerinin karsılastırılması yapılmıstır. Son olarak 5. bölümde elde edilen verilere göre degerlendirmeler yapılmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Geleneksel Türk Evi; Konut; Toplumsal yasam; Aya Nikola Manastırı