Hiperboloid Kabuğun (soğutma kulesi) sonlu farklar tekniğiyle membran çözümü - Şener, Erkan (My University, 1999)
Dönel kabukların sayısal tekniklerden yararlanarak çeşitli yük etkisi altında çözümü için kullanılacak denklemlerin kabuk genel denklemlerinden elde edilmesi mümkündür. Kabuk malzemesi - homogen, izotrop ve sürekli kabul edilir - Hook kanunu geçerlidir - hesaplarda süperpozisyon kanunu geçerlidir - Betty karşıtlık teoremi geçerlidir - deformasyonlar kabuk kalınlığı boyunca lineerdir - HKL geçerlidir - mambran kabukta, kabuk kalınlığının çok küçük olduğu kabul edilir. Genel dönel yüzey denklemlerinin elde edilmesi için genel yüzeylerin parametrik denklemlerinden yararlanılabilir. Bunun için yüzey üzerindeki sonsuz küçük dört kenarlı elemandan yola çıkarak öncelikle Lame katsayıları tayin edilir. Buradan genel dönel kabukların denge denklemlerini, stabilite denklemlerini, bünye denklemlerini, geometrik uygunluk denklemlerini (kinematik bağıntılarını) ve yüzey parametrik denklemlerini elde etmek mümkündür. Dönel yüzeyli kabuk denklemlerini daha basit ve anlaşılır formda ifade etmek için genel yüzey kabuk denklemlerinde kullanılan eksen takımı olan (x,y) eğrisel koordinatlarını yeni eksen takımına (q>,6) dönüştürerek oluşturmak gerekir. Bunun dışında mambran denge denklemlerinde olması problemlerin nispeten daha kolay çözümünü sağlar. Hiperbolik soğutma kulesi gibi bir dönel kabuğun simetrik yük altında mambran çözümünü yaparken kullanılan denge denklemi n
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: İnce kabuk teorisinde kabuller ve kavramlar; Yüzey geometrisi ve genel kabuk denklemleri; Dönel kabuk