Evrişimsel sinir ağları ile ortam tarifleme - Çetinsoy, Anıl (My University, 2018)
Bu çalışmada, içinde bulunulan ortamdaki nesneleri ve bu nesnelerin birbirlerine konumlarını tarifleyen bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem görme engelli kişilerin çevrelerinde neler olduğunu öğrenmesi, küçük çocukların çevrelerindeki nesneleri öğrenmesi gibi amaçlar için kullanılabilir. İsimleri bilinmeyen nesnelerin isimlerinin öğrenilmesi için kullanılabilir. Yapılan çalışmada, görüntülerde nesne bulunan bölgeler grafik tabanlı bölütleme yöntemi ile tespit edilmektedir. Tespit edilen bu bölgelerdeki aşırı bölütlenme sorunu Seçmeli Arama algoritması ile çözülmektedir. Nesne tespit edilen bölgeler, derin konvolüsyonel sinir ağı ile işlenerek, bu bölgelerde bulunan nesnelerin isimleri ve doğruluk olasılıkları tespit edilmektedir. Elde edilen nesne konumları ve isimleri cümleler kurularak kullanıcıya aktarılmaktadır. Yapılan uygulama ve testlerde görüldüğü üzere, son derece başarılı bir ortam tarifleme aracı geliştirilmiştir
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Derin öğrenme; Bilgi edinimi; Bilgisayarla görme