H2-O2 yakıt pillerinde PtRu/C ve PtIr/C kompozit elektrotların sentezi - Beyribey, Didem Berceste (My University, 2006)
Fosil yakıtlar hala dünya enerji tüketiminin %90'ını karşılamaktadır. Toplam dünya enerji tüketiminin %40'ını karşılayarak zirvede olan petrolü, sırasıyla kömür ve doğalgaz takip etmektedir. Fosil yakıtların yanmasıyla oluşan bileşikler havaya yayılarak, insanların, bitkilerin, hayvanların ve tüm ekosistemin zarar görmesine neden olur. Tüm bu nedenlerden ötürü, hidrojen enerjisi ve yakıt pilleri tüm dünyada giderek daha da önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, daha çok proton elektrolit membranlı yakıt pillerinin verimli bir hale gelmesinde oldukça önemli olan PtRu/C, PtIr/C ve PtRuIr/C kompozit elektrotlarının eldesi üzerinde çalışılmıştır. SEM, partikül boyutu ve zeta potansiyeli analizleri ile optimum çalışma koşulları belirlenmiştir. Daha sonra, PtRu/C, PtIr/C ve PtRuIr/C kompozit elektrotları impregnasyon metodu ile elde edilmiştir. Elektrotların SEM görüntüleri alınıp XRD analizleri yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Yakıt Pilinin Tarihçesi ve çalışma prensibi; Polimer Elektrolit Membranlı Yakıt Pilleri; Reaktan Bileşimi