Isı geri kazanımlı değişken soğutucu akışkan debili sistemlerde iklimlendirme ve sıcak su üretiminin teknik ve ekonomik analizi - Koç, Burak (My University, 2009)
Bu tezin temel çıkış noktası, literatürde birçok kaynakta ve piyasada sıklıkla bahsedilen, VRF sistemlerin kısmi yüklerde ve geçiş mevsimlerinde ki yüksek verim oranlarının, İstanbul için geçerli olup olmadığının araştırılması ve sistemin işletme maliyetlerini görmektir. Çalışmamda, ülkemizde ve dünyada uygulama örnekleri gittikçe artan "Değişken Soğutucu Akışkan Debili" (VRF) klima sistemlerinin özellikleri, bileşenleri detaylı olarak anlatılmıştır. İstanbul Ataşehir'de VRF sistemle iklimlendirilen bir ofis için 2008 yılı boyunca VRF sistemin çektiği elektrik güçleri ölçülmüş ve bilgisayar programları yardımıyla sistem kapasitesi ve anlık COP değerleri elde edilmeye çalışılmıştır. Isı geri kazanımlı VRF sistemlerinde ki ısı geri kazanımın nasıl gerçekleştiği anlatılmış, VRF sistemlerde çok yeni bir uygulama olan iklimlendirme ile birlikte sıcak su üretiminin detaylarına girilmiştir. VRF sistemlerde kısmi yüklerdeki sistem verimi, nominal kapasitelerde ki sistem verimlerinde çok farklı olabilmektedir. Dolayısı ile yatırımcı ve projeciler işletme maliyetleri hesabını nominal verimler üzerinde yaptıklarında ciddi yanılma payları söz konusu olmaktadır. Bu sebeple tezde işletme maliyetlerinin yaklaşık olarak hesaplanması için farklı hesap metotlarından bahsedilmiştir. Ülkemizde ki mazisi, diğer iklimlendirme sistemleriyle karşılaştırıldığında oldukça kısa olan VRF sistemler son yıllarda giderek artan uygulama sayıları ile konvansiyonel sistemlerin yerlerini almaya başlamışlardır. Hastane, otel, rezidans, ofis vs. gibi iklimlendirmenin çok önem kazandığı yapılarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple uygulamalarda hesapların titizlikle yapılması gerekmekte, özellikle hava kaynaklı VRF uygulamalarında dış sıcaklık, bakır boru ve defrosttan kaynaklı kayıplar muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Tezde bunlarda ilgili olarak açıklamalar yapılmıştır. Sonuç kısmında sistemin avantaj ve dezavantajlarına değinilmiş, ölçülen değerler ile ESEER metoduna göre hesaplanan tahmini işletme değerleri arasında ki yanılma payları irdelenmiştir. Ayrıca İstanbul Ataşehir'deki ofis uygulaması için Isı Pompası VRF ile Isı Geri Kazanımlı VRF uygulamaları arasında ki verim farkı gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Isıtma; Soğutma; VRF; Isı geri kazanım