Okul öncesi dönemdeki çocuklara yönelik analog etkileşimli oyun tasarımı için Jean Piaget’nin gelişim teorisi odağında bir kılavuz önerisi - Karakuş, Esra (My University, 2020)
Oyun okul öncesi çocukların hayatında bir öğrenme ve eğlenme aracı olarak önemli bir yere sahiptir. Gerek analog gerekse dijital odaklı oyun tasarımı sürecinde tasarlanacak ürünün özellikleri belirlenirken temel tasarım prensiplerinin yanı sıra hedef kitlenin ihtiyaçlarının doğru analiz edilmesi ile verimli sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu nedenle okul öncesi dönem olarak adlandırılan 4 – 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik analog oyun tasarımları üzerinde çalışacak tasarımcılar temel tasarım kriterlerinin yanı sıra çocukların fiziksel ve bilişsel gelişimine dair öne çıkan özelliklere odaklanan tasarım kılavuzlarına ihtiyaç duyabilmektedir. Bu alanda ihtiyaç duyulan kılavuzun geliştirilmesi noktasında az sayıda çalışma olsa da önemli bir açık bulunmaktadır. Bu çalışma ile ilgili boşluğu doldurmak amacı ile Jean Piaget’nin bilişsel gelişim ve oyun teorileri ile oyun evrelerine dair çalışmaları, bedenle bütünleşik (embodied) ve dokunulabilir (tangible) etkileşim ve fiziksel etkileşim kavramları göz önünde bulundurularak okul öncesi dönemdeki çocuklara yönelik analog etkileşimli oyunlar tasarlayan tasarımcılara yol gösterecek bir tasarım kılavuzu önerisi ortaya konmuştur. Elde edilen tasarım kılavuzundan yola çıkılarak bir masa üstü oyun (board game) tasarımı hazırlanmış ve hazırlanan bu masa üstü oyunun kullanıcı testleri yaşları 4 ile 6 arasında değişen 4 çocuğun katılımı ile yapılmıştır. Oyun tasarım süreci ve kullanıcı testleri ile kılavuzun uygulanabilirliği ve oyun deneyimine etkisi sınanmış ve kılavuz önerisi ile alana katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Jean Piaget; Okul öncesi dönemde çocuk; Oyun tasarımı; Analog etkileşim; Etkileşim tasarımı