2-parametreli düzlemsel hareketler - Yeşiltaş, Ferdane (My University, 2011)
Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş kısmına ayrıldı. İkinci bölümde, tez için gerekli temel kavramlar verildi. Üçüncü bölümde, bir "t" zaman parametresine bağlı olarak 1-parametreli düzlemsel hareketler ifade edildi. Hareketin türev denklemleri, hızları, pol noktaları ve zarf eğrileri verildi. Dördüncü bölümde, 1-parametreli hareketler için hareketli koordinat sistemi ile ilgili kavramlar aktarıldı. Beşinci bölümde, 1-parametreli hareketlerin kompleks sayılarla ifadesine yer verildi. Son bölümde ise hareketin "t" parametresi yerine “(u, v) ” gibi iki parametreye sahip olması durumu incelenerek 2- parametreli düzlemsel hareketler ile ilgili kavramlar verildi. Özel olarak hareketin ikinci parametresi de ilk parametreye bağlı bir fonksiyon olarak kabul edildiğinde 2- parametreli hareketlerden 1- parametreli hareketler elde edildi ve bu hareket ile ilgili bazı teoremlerle verildi. Ayrıca, 2- parametreli hareketlerin kutup eksenleri, Eğri çizici noktaları, Kutup eksenleri dönüşümünün yoğunluk değişmezliği, Doğru yoğunluğunun sıfır olma durumu, Doğru dönüşümünün bilinmesi ile hareket incelendi. Buna ek olarak son bölümde, 2- parametreli hareketlerin destek fonksiyonu verildi. Ayrıca, Normlanmış izafe sistemi, Esas- B1 hareketi incelenmiş olup, bunlara bağlı bazı teoremler ifade edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Afin uzay ve izometri; Parametreli düzlemsel hareketler; Türev denklemleri; Dönme polü ve pol eğrileri; Düzlemsel hareketler; Kutup ekseni; Doğru yoğunluğu; Eğri elementi; Hareketin destek fonksiyonu