İBB Atatürk kitaplığı bel.yz.k.0336 numaralı şiir mecmûası (inceleme-metin) - Özyurt, Turgut (My University, 2019)
Klasik Türk şiirinin önemli bir kaynağı olan mecmûalar, keşfedilmemiş bir hazine niteliğindedir. Son yıllarda birçok araştırmacı mecmûların taşıdığı bu değeri ortaya çıkarmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmüş ve bunun sonucunda yeni ve zengin bilgiler ile Türk edebiyatına katkıda bulunmuştur. Tertip edildiği dönemin edebiyat zevkini ve anlayışını yansıtan mecmûalar, divan tertip edemeyen ya da divanı günümüze ulaşamamış olan şairler hakkında bilgiler sunmaktadır. Yeni şairlerin veyahut divanlarda yer bulmamış yeni şiirlerin keşfi içinde şiir mecmûaları oldukça önemli kaynak olmaktadır. Edebiyat tarihi için sağlamış olduğu veriler de bu kaynağın farklı bir katkısı olduğunu gösterir. Bu çalışmada Atatürk Kitaplığı Bel.Yz.K.0336 numarada kayıtlı olan şiir mecmûası incelenmiştir. Mecmûa Transkripsiyon alfabesiyle Latin harflerine aktarılmıştır. Giriş bölümünde mecmûlar ile ilgili bilgiler verilerek mecmûaların edebiyat tarihi açısından yerine, önemine, tasnifine değinilmiştir. İnceleme kısmında divan sahibi olan şairlerin çalışılmış divanları ile karşılaştırmalar yapılmış, farklılıklar gösterilmiştir. Yine mecmûada kayıtlı olan şairler, şiirler, mecmûanın özellikleri ve mecmûa ile ilgili veriler, tablolar ile izah edilmeye çalışılmıştır. Böylece mecmûanın esas değerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Mecmûa; Şiir Mecmûaları; Klasik Türk Edebiyatı