Elektronik işe alım sürecinde sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı ve bir uygulama - Yücel, Çağla Pınar (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki firmaların işe alım süreçlerinde sosyal paylaşım sitelerini ne ölçüde kullandıklarını, bu platformların kullanımına ilişkin ileriye yönelik planlarını ve beklentilerini araştırmaktır. Bu bağlamda araştırmanın ikinci bölümünde; ilk olarak stratejik insan kaynakları yönetimi ve stratejik insan kaynakları planlamasının günümüzdeki yeri detaylı olarak açıklanmıştır. Daha sonra ise; işe alım kavramı genel hatlarıyla incelenmiştir. Son olarak; işe alımda kullanılan kaynaklar üzerinde durularak elektronik işe alım kavramının tanımı ve süreci hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; web 2.0 ve sosyal medyanın gelişimi ile sosyal medyanın insan kaynakları yönetimindeki yeri ve önemi genel hatlarıyla incelenmiştir. Daha sonra ise; sosyal medyanın fonksiyonları ve sosyal medyanın çeşitleri incelenerek, sosyal medya çeşitlerinden biri olan sosyal paylaşım siteleri ve elektronik işe alım sürecinde sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı konularında bilgilere yer verilmiştir. Son olarak günümüzde en sık kullanılan sosyal paylaşım siteleri olan; LinkedIn, Facebook ve Twitter hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Araştırmaya konu olan beş firma ile yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerin ses kayıt cihazından dökümü alınarak detaylı incelemesi yapılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise araştırma bulguları analiz edilerek araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Sonuç olarak, geleneksel işe alım araçları halen görüşme yapılan firmalar tarafından en sık kullanılan kaynaklardır. Firmaların internet ortamında ise en sık kullandıkları mecraların kariyer siteleri olduğu ve sosyal paylaşım sitelerini ise işe alım süreçlerine yeni yeni adapte ettikleri tespit edilmiştir. Çalışmada araştırma yapılan firmaların ihtiyaçlarına bağlı olarak sosyal paylaşım sitelerini kullanım amaçlarının ve sıklığının farklılık gösterdiği görülmekle birlikte, firmaların tamamının önümüzdeki dönemde belirli sosyal paylaşım sitelerine yatırım yapma düşüncelerinin olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018
Keywords: Elektronik işe alım; Sosyal medya; Sosyal paylaşım siteleri