Osmanlı mimarisinin Kıbrıs-Lefke'deki sivil yapılar üzerindeki etkilerinin mimari analizi - Özsavaş, Ayten (My University, 1997)
Kıbrıs uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalmıştır. Bu, ada kültürünü birçok alanda etkilediği gibi, mimari alanda da etkilerini görmek mümkündür. Osmanlı mimarisi etkilerini taşıyan örneklerle adanın farklı bölgelerinde rastlamak mümkündür. Bu çalışmada Lefke Kenti'ndeki mimari örnekler araştırılıp, sivil mimari örneklerin analizi yapılmıştır. Birinci bölümde, Kıbrıs tanıtılarak, mimari gelişimi incelenmiştir. İkinci bölümde, Lefke Kenti'nin genel tanıtılması yapılmış, sosyo-ekonomik gelişimi ve tarihsel süreç içerisindeki mimari değişimi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Osmanlı yönetiminin, özellikle sivil mimarideki etkileri araştırılmış, seçilen örneklerin mimari analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde, sonuç olarak, Lefke' deki sivil mimarinin Türkiye'deki örneklerle karşılaştırılması yapılmış ve Ege Bölgesi'nin, özellikle Ayvalık Üçesi'nin benzerlik gösterdiği saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Kıbrıs; Lefke; Lefke Osmanlı mimarisi