Gıda paketleme makinelerinde elavatörlü ürün besleme sistemi tasarımı - Aslanbay, Mehmet (My University, 2006)
Gıda paketleme makineleri bu gün itibariyle dünyada en hızlı gelişme gösteren makine sektörlerinden biridir. Her ana sektörün gelişimi bilindiği üzere ilgili yan sektörlerinde canlanmasına ve gelişmesine neden olmaktadır. Bir paketleme makinesi düşünüldüğünde bu makinenin iki temel bölümden oluştuğunu söyleyebiliriz. Ürünü hazırlayan ve paketleme makinesine gönderen ürün dozajlama ünitesi ve paketi oluşturan paketleme makinesi. Bu temel bölümlerin tabi ki bazı yardımcı üniteler ile desteklenmesi makinenin sağlıklı çalışmasının anahtarıdır. Mesela makinenin ürettiği paketlerin sağlıklı bir şekilde makineden uzaklaştırılması, paketlenmesi ve makinenin üretim hızının kesintiye uğratılmadan bu işlemin gerçekleştirilmesi verilebilecek örneklerden biridir. Bu yardımcı ünitelerin en önemlisi Ürün Besleme Sistemleridir. Makinenin ürün dozajlama ünitesinin istenildiği zaman ve istenilen miktarda ürün ile beslenmesi bu ünitenin görevidir. Ürün beslemedeki kalite direkt olarak makinenin kapasitesi ve sağlıklı çalışması ile ilgilidir. Bu erek için imal edilen besleme sistemleri aynı zamanda hijyen, çevre ve operatör güvenliğine uygun olarak üretilmelidir. Beslemesi yapılacak ürüne göre özel tasarlanan bu sistemlerin imalatı günümüzde özellikle plastik ve kauçuk alaşımlı bantların gelişmesi ile büyük ölçüde elevatörlü bantlı besleme sistemlerine yönelmiştir. Tasarlanacak sistemde bir Bantlı Elevatör Ürün Besleme Sistemidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Paketleme makinesi; Dozajlama ünitesi; Elevatör besleme sistemi; Çevre ve operatör güvenliği